Dżem dyniowo-gruszkowy

4.5 (167 ocen)

  • 60 min

Owoce i warzywa z własnej działki postanowiłam zamienić na przetwory. Z tych produktów usmażyłam pyszny i sycący dżem dla mojego wnusia.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 kg dyni
    1 kg gruszek
    1 szklanka cukru
    2 galaretki pomarańczowe
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Dżem dyniowo-gruszkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obraną dynię pokroić w kostkę, podlać wodą i rozgotować. Gruszki obrać, pokroić na małe kawałki i też rozgotować. Połączyć dynię z gruszkami, dodać cukier i galaretki - zmiksować blend erem na jednolitą masę. Następnie całość doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszać. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków, zamknąć szczelnie i ustawić do góry dnem.

Porady

Jeśli dżem nie jest słodki można doda więcej cukru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować