Dżem dyniowo- gruszkowy z cynamonem

4.46 (180 ocen)

  • 60 min

Dżem o wyjątkowo przepysznym smaku. Dynia z gruszką tworzą idealne połączenie, które subtelnie podkreśla cynamon. Dodatek soku z cytryny sprawia, że konfitura przypomina nieco pieczone jabłko.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg dyni bez skórki
    500 g gruszek
    1/3 szkl wody
    1 szkl cukru
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    1 łyżeczka cynamonu
    1 mała cytryna
Wystaw ocenę:

4.46 (180 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy

Dżem dyniowo- gruszkowy z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię kroimy w drobną kostkę, podlewamy wodą, Gotujemy do miękkości na niewielkim ogniu. Gruszki obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne. Również kroimy w kostkę. Kiedy dynia będzie już odpowiednio miękka dokładamy owoce, cukier i wanilię. Gotujemy do momentu aż nadmiar wody odparuje. Pod koniec dolewamy sok z cytryny i dosypujemy cynamon. Gorący dżem przekładamy do słoików, szczelnie zakręcamy. Pasteryzujemy w 80 stopniach około 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Cytryna Dynia Wanilia Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować