Leczo z dynią

4.5 (178 ocen)

  • 30 min

Leczo inne niż wszystkie. Dzięki dodatkowi dyni bardzo sycące. Oryginalny smak i aromat zawdzięcza przyprawie do dyni - Domiwkuchni

  • 30 min

Składniki:

  • 100 g chudej kiełbasy
    150 g wędzonego boczku
    1 łyżka oleju
    2 cebule
    2 papryki
    1 kabaczek ok.300g
    500 g dyni Hokkaido
    600 g pomidorów
    1/2 łyżeczki przyprawy do dyni
    (mieszanka: cynamon, imbir, ziele ang., goździki,gałka, kardamon, wanilia)
    pieprz, sól
    po 1 łyżeczce mąki pszennej i ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Leczo

Leczo z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek pokroić w paski, kiełbasę w plasterki, cebulę w półplasterki. Dodać olej i smażyć w głębokiej patelni.
  • 2. Dynię, kabaczka, pomidory umyć, oczyścić obrać i pokroić w grubą kostkę. umytą i oczyszczoną paprykę pokroić w paski.
  • 3. Na patelnie dołożyć pokrojone warzywa, bez pomidorów. Przykryć i dusić ok. 10 minut.
  • 4. Doprawić przyprawą, pieprzem i solą, dodać pomidory, wymieszać. Dusić krótko, do miękkości warzyw.
  • 5. Obie mąki wymieszać, dodać 1/3 szklanki wody i zagęścić leczo.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Kabaczek Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować