Pyszna orzechowa polewa sprawia, że nikt nie może się oprzeć babeczkom i szybko znikają.
40 min
Składniki:
Czekoladowe babeczki:
160 g niesolonego masła
150 g cukru
110 g jasnobrązowego cukru
2 duże jajka
2 łyżeczki esencji waniliowej
250 ml maślanki
125 ml śmietany
2 łyżki zaparzonej kawy
250 g mąki pszennej
90 g kakao
1 i 1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
Polewa:
110 g cukru pudru
100 g kremowego masła orzechowego
70 g niesolonego masła
3/4 łyżeczki esencji waniliowej
1/4 łyżeczki soli
80 ml śmietanki
dodatkowo orzeszki ziemne solone do dekoracji
Czekoladowe babeczki z polewą z masła orzechowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Babeczki czekoladowe
W misce, końcówką do ubijania miksuj masło oraz cukry przez 5 min aż powstanie lekka i puszysta piana. Zmniejsz obroty, dodawaj pojedynczo jajka, a następnie dodaj wanilię i wymieszaj. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę, kakao, sodę oraz sól. W kolejnej wymieszaj trzepaczką maślankę, śmietanę i kawę.
2.Na wolnych obrotach dodawaj na przemian mieszankę z maślanką oraz mieszanką mączną, zaczynając od maślanki. Mieszaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec wymieszaj łopatką.
3.Do przygotowanej blachy z papilotkami wykładaj ciasto (po 1 łyżce do lodów na babeczkę). Piecz w temperaturze 180 stopni przez 20-25 min. Po upieczeniu należy schłodzić babeczki przed polaniem ich polewą.
4.Polewa z masła orzechowego
Miksuj na wolnych obrotach cukier puder, masło orzechowe, masło, wanilię oraz sól do uzyskania kremowej masy. Dodaj śmietanę i ubijaj na wysokich obrotach. Posmaruj wystudzone babeczki kremową polewą.
Komentarze