Babeczki dwukolorowe

5 (4 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Najprostsze na świecie babeczki kakaowo-waniliowe. Mimo iż są proste i szybkie w przygotowaniu, zachwycą smakiem i zapachem. Są miękkie i delikatne, pyszne. Jest to bazowy przepis na muffinki. Do środka można dorzucić także inne, ulubione dodatki, a nawet za jednym razem zrobić każdą babeczkę inną.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • Składniki mokre:
    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki oleju
    2 jajka

    Składniki suche:
    250 g mąki
    Niepełna szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Babeczki

Babeczki dwukolorowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej misce mieszamy składniki mokre, w drugiej suche. Następnie łączymy i krótko mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części.
    Pierwsza część (kakaowa) - dodajemy 2-3 łyżeczki kakao oraz np: orzechy, połamaną gorzką czekoladę, skórkę pomarańczową, rodzynki itp.
    Druga część (waniliowa) - dodajemy 2 cukry waniliowe oraz np. rodzynki, płatki migdałowe, bakalie.
    Ciasto przekładamy do formy na muffinki do 3/4 jej wysokości (łyżka ciasta jasnego, na to łyżka ciasta ciemnego). Babeczki pieczemy ok 20 min w 200 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować