Dwukolorowa zupa szpinakowo-pomidorowa

4.5 (149 ocen)

  • 30 min

Zdrowe, pożywne, ładnie prezentujące się danie.

  • 30 min

Składniki:

  • KREM POMIDOROWY:

    0,5 kg pomidorów
    3 szkl. bulionu drobiowego
    2 ziemniaki
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    szczypta chili
    3 łyżki oliwy
    sól, pieprz, oregano
    KREM SZPINAKOWY
    1 opakowanie mrożonego szpinaku
    3 szkl. bulionu drobiowego
    2 łyżki maki
    2 łyżki masła
    3 łyżki śmietany
    3 ząbki czosnku
    sól, pieprz, gałka muszkatałowa
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Dwukolorowa zupa szpinakowo-pomidorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. KREM POMIDOROWY:

    Cebulę, ziemniaki i czosnek kroimy w kostkę.
    Oliwę rozgrzewamy w garnku, szklimy cebulę, dodajemy ziemniaki i czosnek, smażymy 5 minut. Dodajemy oregano i bulion, gotujemy 10 minut.
    Dodajemy pokrojone w kostke pomidory. Gotujemy kolejne 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie,
    Zmiksować na krem, doprawić
  • 2. Kazdy krem wlewamy osobno na talerz, nie mieszając, tak by zupa miała dwa kolory. Można sobie pomóc kawałkiem folii aluminiowej.
  • 3. KREM SZPINAKOWY:
    W garnku na maśle szklimy posiekany czosnek, dodajemy mąkę i zasmażamy.
    Dodajemy bulion i zagotowujemy.
    Dodajemy szpinak i ponownie zagotowujemy.
    Dodajemy śmietanę i doprawiamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować