Dwukolorowa zupa szpinakowo-pomidorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.KREM POMIDOROWY:
Cebulę, ziemniaki i czosnek kroimy w kostkę.
Oliwę rozgrzewamy w garnku, szklimy cebulę, dodajemy ziemniaki i czosnek, smażymy 5 minut. Dodajemy oregano i bulion, gotujemy 10 minut.
Dodajemy pokrojone w kostke pomidory. Gotujemy kolejne 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie,
Zmiksować na krem, doprawić
2.Kazdy krem wlewamy osobno na talerz, nie mieszając, tak by zupa miała dwa kolory. Można sobie pomóc kawałkiem folii aluminiowej.
3.KREM SZPINAKOWY:
W garnku na maśle szklimy posiekany czosnek, dodajemy mąkę i zasmażamy.
Dodajemy bulion i zagotowujemy.
Dodajemy szpinak i ponownie zagotowujemy.
Dodajemy śmietanę i doprawiamy.
Komentarze