Włoski krem z karmelizowanymi migdałami

0 (0 ocen)

  • 15 min

Połączenie smaku aksamitnego kremu jajecznego z chrupiącymi prażonymi migdałami w karmelu.

  • 15 min

Składniki:

  • Na 6 małych porcji:

    Posypka:

    200g migdałów
    180g cukru
    6 łyżek wody
    Krem:

    6 żółtek
    120 g cukru
    45 g mąki tortowej
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    750 ml mleka

Włoski krem z karmelizowanymi migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Migdały prażyć przez 5 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
    Wodę wymieszać cukrem i gotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając, do czasu aż masa zbrązowieje i powstanie karmel (ok.8 minut).
    Dodać migdały, wymieszać i rozłożyć na papierze do pieczenia, by ostygły.
    Posiekać.
  • 2. Żółtka wymieszać z cukrem, wsypać mąki i wymieszać.
    Wlać gorące mleko i wymieszać trzepaczką.
    Ciągle mieszając, postawić na małym ogniu i podgrzewać aż zgęstnieje.
    Przelać do małych miseczek i ostudzić.
    Przed podaniem posypać posypką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy