Polecam każdemu, kto nie boi się poznać pizzy w nowej odsłonie.
30 min
Składniki:
Na 6 porcji:
600 g mąki
2 duże pomidory
6 ząbków czosnku
300 ml wody
20 g drożdży
9 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
2 łyżeczki cukru
pokrojona natka pietruszki
sól i pieprz
Pizza alla marinara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszać z dużą szczyptą soli, dodać drożdże wymieszane z letnią wodą i cukrem.
Dodać 5 łyżek oliwy i zagniatać na jednolite ciasto.
Posypać mąką, przykryć i odstawić na ok. 1,5 h do wyrośnięcia.
2.Pomidory obrać ze skórki, zmiksować, doprawić solą i pieprzem.
3.Ciasto podzielić na 6 części - każdą rozwałkować na niewielki placek (o średnicy ok. 20 cm). Położyć na wysmarowanej oliwą blaszce.
Każdy placek posmarować sosem pomidorowym (bez brzegów), polać oliwą. Placki posypać połową pietruszki i połową posiekanego czosnku.
Każdy placek piec w 220 stopniach przez 13 minut, następnie posypać resztą natki i czosnku i piec jeszcze 8 minut.
Komentarze