Pizza alla marinara

0 (0 ocen)

  • 30 min

Polecam każdemu, kto nie boi się poznać pizzy w nowej odsłonie.

  • 30 min

Składniki:

  • Na 6 porcji:
    600 g mąki
    2 duże pomidory
    6 ząbków czosnku
    300 ml wody
    20 g drożdży
    9 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
    2 łyżeczki cukru
    pokrojona natka pietruszki
    sól i pieprz

Pizza alla marinara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z dużą szczyptą soli, dodać drożdże wymieszane z letnią wodą i cukrem.
    Dodać 5 łyżek oliwy i zagniatać na jednolite ciasto.
    Posypać mąką, przykryć i odstawić na ok. 1,5 h do wyrośnięcia.
  • 2. Pomidory obrać ze skórki, zmiksować, doprawić solą i pieprzem.
  • 3. Ciasto podzielić na 6 części - każdą rozwałkować na niewielki placek (o średnicy ok. 20 cm). Położyć na wysmarowanej oliwą blaszce.
    Każdy placek posmarować sosem pomidorowym (bez brzegów), polać oliwą. Placki posypać połową pietruszki i połową posiekanego czosnku.
    Każdy placek piec w 220 stopniach przez 13 minut, następnie posypać resztą natki i czosnku i piec jeszcze 8 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy