dwukolorowa tarta z wiśniową frużeliną

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Czekolada, czekolada, wszędzie czekolada! Czekolada to moje drugie imię :)

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • porcja na tartę o średnicy 24cm.

    CIASTO
    150g ciepłego masła
    150g mąki
    1 jajko
    1 łyżeczka ksylitolu
    szczypta soli

    NADZIENIE CIEMNE
    1 mleczna czekolada
    1 gorzka czekolada
    250 ml śmietany 36%

    NADZIENIE JASNE
    2 białe czekolady
    250 ml śmietany 36%

    WIŚNIE
    1 opakowanie (450g) mrożonych wiśni
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Dwukolorowa tarta z wiśniową frużeliną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: ze wszystkich składników zagniatamy elastyczne ciasto, wkładamy na 30 minut do lodówki. Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia, chłodne ciasto rozwałkowujemy w okrąg, wykładamy nim formę, nakłuwamy widelcem i pieczemy na złoty kolor w temp. 180 stopni (funkcja grzania góra/dół) przez ok. 20-25 minut. Studzimy.
  • 2. NADZIENIE CIEMNE Czekoladę wraz ze śmietaną rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wlewamy na tartę, odstawiamy do lodówki do stężenia.
  • 3. NADZIENIE JASNE Czekoladę wraz ze śmietaną rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wlewamy na ciemną czekoladę, odstawiamy do lodówki do stężenia.
  • 4. WIŚNIE: Wiśnie rozmrażamy, kroimy nożem na mniejsze kawałki. Wszystko przekładamy do rondla (wraz z sokiem który powstał podczas rozmrażania), dolewamy 3/4 szklanki wody i gotujemy doprowadzając do wrzenia. Gdy nasze wiśnie się zagotowały, w pozostałej (1/4 szklanki) wodzie rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszając przelewamy do rondla. Gdy Nasza frużelina jest gotowa, wykładamy ja na tartę.
  • 5. Odstawiamy do lodówki na ok. 2h przed podaniem wyjmujemy tarte z lodówki, aby ciasto trochę odeszło.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować