Dwukolorowa tarta z wiśniową frużeliną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: ze wszystkich składników zagniatamy elastyczne ciasto, wkładamy na 30 minut do lodówki. Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia, chłodne ciasto rozwałkowujemy w okrąg, wykładamy nim formę, nakłuwamy widelcem i pieczemy na złoty kolor w temp. 180 stopni (funkcja grzania góra/dół) przez ok. 20-25 minut. Studzimy.
2.NADZIENIE CIEMNE Czekoladę wraz ze śmietaną rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wlewamy na tartę, odstawiamy do lodówki do stężenia.
3.NADZIENIE JASNE Czekoladę wraz ze śmietaną rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wlewamy na ciemną czekoladę, odstawiamy do lodówki do stężenia.
4.WIŚNIE: Wiśnie rozmrażamy, kroimy nożem na mniejsze kawałki. Wszystko przekładamy do rondla (wraz z sokiem który powstał podczas rozmrażania), dolewamy 3/4 szklanki wody i gotujemy doprowadzając do wrzenia. Gdy nasze wiśnie się zagotowały, w pozostałej (1/4 szklanki) wodzie rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszając przelewamy do rondla. Gdy Nasza frużelina jest gotowa, wykładamy ja na tartę.
5. Odstawiamy do lodówki na ok. 2h przed podaniem wyjmujemy tarte z lodówki, aby ciasto trochę odeszło.
Komentarze