Bardzo pyszna tarta sernikowa na kruchym kakaowym spodzie podana z frużeliną wisniową. Doskonała na słodki poczęstunek dla gości. Wiśniową frużelinę warto mieć w swojej spiżarni, to doskonały dodatek do ciast.
1 godz. 5 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Okrągła forma do tarty o śr 26 cm z wysokim rantem
Masa sernikowa:
75 dag mielonego pół tłustego twarogu
3 jajka
½ szklanki mleka w proszku
2/3 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 budyń śmietankowy
3/4 szklanki frużeliny z wiśni
Tarta sernikowa z frużeliną wiśniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche:
Mąkę pszenną wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i kakao, dodać pokrojone na kawałki zimne masło prosto z lodówki, zagnieść szybko jednolite ciasto. Uformować w kulę. Owinąć folią spożywczą, schłodzić 15 minut w lodówce, po czym wylepić ciastem formę do tarty, spód i boki (nie natłuszczać )
Nagrzać piekarnik do 180*c.
2.Masa serowa:
Mielony twaróg umieścić w misce , wsypać cukier, cukier waniliowy oraz mleko w proszku, wbić jajka, całość krótko zmiksować tylko do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Wylać na kruchy spód, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 45-50 minut na grzaniu góra dół. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, aż całkiem wystygnie, przed podaniem polać domową frużeliną z wiśni, udekorować świeżymi owocami.
Smacznego!
Komentarze