Gofry z frużeliną wiśniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka utrzeć razem z cukrami. Dodać olej oraz wodę. Następnie wsypujemy partiami przesianą mąkę z proszkiem. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy ciasto.
Gofrownice rozgrzewamy. Smarujemy olejem i wlewamy ciasto. Pieczemy na złoty kolor.
2.Do garnka wlewamy wiśnie razem z sokiem . Dosypujemy cukier, dolewamy wodę a całość doprowadzamy do wrzenia. W niewielkiej ilości wody rozprowadzamy mąkę. Wlewamy do gotujących się wiśni i mieszamy aż uzyskamy tzw owoce w żelu. Gdyby wyszły za rzadkie to trzeba jeszcze zagęścić odrobiną mąki, jeśli za gęste dodać odrobinę wody. Frużelina ma mieć konsystencję kisielu. Frużelinę studzimy.
Na upieczone gofry nakładamy porcję frużeliny, na nią śmietanę (ubitą kremówkę z cukrem) i posypujemy startą czekoladą.
Porady
Gofrownice warto smarować olejem za każdym razem kiedy wlewamy nową partię ciasta. W podobny sposób przyrządzam frużelinę do gofrów m.in z brzoskwiń i ananasów z puszki.
Komentarze