Duszona łopatka z cebulą i czosnkiem

3 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób

Duszone mięso z łopatki wieprzowej z cebulą oraz czosnkiem. Idealnie smakuje podane z ziemniakami lub z kopytkami.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • ok 1,5 kg mięsa z łopatki wieprzowej,

    4 średniej wielkości cebule,

    4 ząbki czosnku
    3-4 liście laurowe,

    kilka ziaren ziela angielskiego,

    łyżka słodkiej papryki w proszku,

    sól, pieprz,

    bulion,

    łyżka oleju
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne Sos mięsny Gulasz

Duszona łopatka z cebulą i czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oczyszczamy z nadmiaru tłuszczy. Kroimy na kawałki około 2 cm.

    Podsmażamy na oleju przez 10 minut - co jakiś czas mieszając.

    Zalewamy mięso bulionem, aby tylko przykrył mięso, dodajemy ziele oraz liście laurowe.

    Dusimy na średnim ogniu przez 60 minut.

    Cebulę obieramy, kroimy w dużą kostkę, dodajemy do mięsa wraz z czosnkiem oraz papryką w proszku.

    Dusimy przez kolejne 30 minut, aż mięso będzie bardzo miękkie. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Łopatka Czosnek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie Obiad

Podobne przepisy

4.51 (144 ocen)

Duszona łopatka

To może cię zainteresować