Wołowina w sosie własnym z kaparami, fasolką i czerwonym winem

  • wyświetlono: 296 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszne połączenie mięsa z fasolką i kaparami do tego wino, które podkręca smak i nadaje aromatu.

ja
  • 5 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

-75 dag dobrej jakości wołowiny bez kości
-25 dag fasolki szparagowej żółtej
-25 dag fasolki szparagowej zielonej
-2 łyżki odsączonych kaparów z zalewy octowej
-1/2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
-2 łyżki przyprawy do wołowiny
-sól, świeżo zmielony pieprz kolorowy, świeżo zmielony pieprz czarny
-olej do smażenia
-woda

Sposób przygotowania przepisu:

Wołowina w sosie własnym z kaparami, fasolką i czerwonym winem

  • 1. Umyte, osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelni z rozgrzanym olejem i obsmażamy na rumiano po 4-5 minut z każdej strony. W trakcie smażenia posypujemy przyprawą do wołowiny, lekko solimy i doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem (sporą ilością).

    2. Gdy mięso się obsmaży podlewamy wodą tak by przykryła całość, wlewamy wino, dodajemy kapary. Dusimy całość na bardzo wolnym ogniu pod przykryciem przez półtorej godziny od czasu do czasu mieszając (mięso musi być mięciutkie). Gdy woda wyparuje, uzupełniamy.

    3. Po tym czasie dodajemy obraną, pokrojoną na pół lub trzy części fasolkę. Gotujemy do jej miękkości czyli przez około 15 minut.

    4. Sos doprawiamy według uznania solą i świeżo zmielonym pieprzem kolorowym. Mieszamy. Łyżkę skrobi mieszamy z odrobiną wody, i ciągle mieszając zawartość garnka rózgą wlewamy do sosu. Zagotowujemy. Podajemy z kaszą lub ryżem, ja podałam z kaszą bulgur. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsosezonowe_przysmakilatoDrugie daniewołowinafasolkafasolka szparagowadania mięsneobiadsos mięsnykaparyzielona fasolkagulasz wołowyprzepis_miesiąca1000dania z wołowinyżółta fasolka

Komentarze

Podobne przepisy

Chili con carne

Dodane przez: AnetaJ

Czerwona fasola duszona z wołowiną (Chili...

Chili con carne tradycyjna potrawa...

Kurczak pieczony w miodzie i czerwonym winie

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Kurczak pieczony w miodzie i czerwonym winie

Kruchy i delikatny kurczak pieczony...

Karkówka w sosie własnym z kluskami śląskimi

Dodane przez: Szamerka

Karkówka w sosie własnym z kluskami śląskimi

Moja pasja do gotowania narodziła...

Bitki schabowe z cebulą w sosie własnym

Dodane przez: Martyna1991

Bitki schabowe z cebulą w sosie własnym

Szybkie i proste w przygotowaniu...

Pieczona kaczka w czerwonym winie z rozmarynem i boczkiem

Dodane przez: Joanna Kryla

Pieczona kaczka w czerwonym winie z rozmarynem...

Pyszne danie w sam raz na niedzielny...

image-0kl4c79

Dodane przez: marcineusz

Policzki wołowe w czerwonym winie

gdy usłyszałem kiedyś o policzkach...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE