Wołowina w sosie własnym z kaparami, fasolką i czerwonym winem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pyszne połączenie mięsa z fasolką i kaparami do tego wino, które podkręca smak i nadaje aromatu.

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -75 dag dobrej jakości wołowiny bez kości
    -25 dag fasolki szparagowej żółtej
    -25 dag fasolki szparagowej zielonej
    -2 łyżki odsączonych kaparów z zalewy octowej
    -1/2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
    -2 łyżki przyprawy do wołowiny
    -sól, świeżo zmielony pieprz kolorowy, świeżo zmielony pieprz czarny
    -olej do smażenia
    -woda
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Wołowina w sosie własnym z kaparami, fasolką i czerwonym winem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte, osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelni z rozgrzanym olejem i obsmażamy na rumiano po 4-5 minut z każdej strony. W trakcie smażenia posypujemy przyprawą do wołowiny, lekko solimy i doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem (sporą ilością).

    2. Gdy mięso się obsmaży podlewamy wodą tak by przykryła całość, wlewamy wino, dodajemy kapary. Dusimy całość na bardzo wolnym ogniu pod przykryciem przez półtorej godziny od czasu do czasu mieszając (mięso musi być mięciutkie). Gdy woda wyparuje, uzupełniamy.

    3. Po tym czasie dodajemy obraną, pokrojoną na pół lub trzy części fasolkę. Gotujemy do jej miękkości czyli przez około 15 minut.

    4. Sos doprawiamy według uznania solą i świeżo zmielonym pieprzem kolorowym. Mieszamy. Łyżkę skrobi mieszamy z odrobiną wody, i ciągle mieszając zawartość garnka rózgą wlewamy do sosu. Zagotowujemy. Podajemy z kaszą lub ryżem, ja podałam z kaszą bulgur. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować