Łopatka duszona

5 (1 ocen)

Pyszna łopatka duszona idealna na obiad

Składniki:

  • 1/2 świeżej łopatki bez kości
    1 duża cebula
    6 płatkow suszonego czosnku
    1 szt esencji do sosu pieczeniowego ( 1 łyżka )
    sól morska do smaku
    papryka słodka do smaku
    pieprz czarny do smaku
    ok. 2 szk rosołu do podlewania
    3 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łopatka duszona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W szerokim rondlu rozgrzać olej.
    Mięso umyć, osuszyć i pokroić w sporą kostkę.
    Wrzucić do rondla i smażyć nie mieszajac aż mięso się podsmaży na rumiano.
    Następnie każdy kawałek mięsa obrócić ale osobno nadal nie mieszając i tak samo podsmażyć drugą stronę.
  • 2. Na mięso wrzucić płatki czosnku, i dość grubo pokrojoną cebulę, dodać przyprawy oraz esencję i podlać około 1/4 szk rosołu.
    Dusić pod przykryciem, gdy rosół odparuje przemieszać delikatnie i znów podlać rosołem.
    I tak podlewać do momentu aż mięso będzie miękkie a powstałego sosu niewiele.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować