Drożdżowy wieniec z serkiem i szynką parmeńską

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Raz ma się smak na wołowinę lub kurczaka, a kiedy indziej na wytrawny drożdżowy wianuszek .
Nadziewany wyśmienitym kremowym serkiem z nutą pomidorów i bazylii, smaku dopełnia szynka parmeńska i czerwona cebula-pierwsze wrażenie ....….przecież to takie proste !
Prosto i smacznie ale z fantazją, dajmy się ponieść wiosennemu nastrojowi , przecież to nic trudnego iść do kuchni zrobić ciasto drożdżowe i zapleść ..... bawcie się smakami jak ja ! doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno , jako dodatek proponuję sos czosnkowy,

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    3 szklanki mąki pszennej
    1 jajko
    3/4 szklanki ciepłej wody
    5 dag drożdży
    4 łyżki oliwy
    1 łyżeczka cukru
    szczypta soli

    Nadzienie:
    1 opakowanie serka kanapkowego z pomidorami i bazylią
    2 łyżki śmietanki 30%
    100 g szynki parmeńskiej
    1 czerwona cebula
    Sól do smaku
    Pieprz do smaku

    Sos czosnkowy:
    4 ząbki czosnku
    ½ kubeczka jogurtu naturalnego- 100 g
    3 łyżeczki majonezu
    3 łyżeczki śmietany 18%
    Sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wieniec Sos czosnkowy Pizza

Drożdżowy wieniec z serkiem i szynką parmeńską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos czosnkowy:
    Ząbki czosnku obrać przecisnąć przez praskę do miseczki, dodać jogurt, śmietanę, majonez oraz sól i pieprz do smaku, wymieszać, schłodzić w lodówce do momentu upieczenia wianuszka.
  • Ciasto 2. Ciasto:
    Mąkę przesiać do miski, drożdże pokruszyć utrzeć z cukrem zalać 1/2 szklanki wody oprószyć łyżeczką mąki i zostawić aż rozczyn się "ruszy" wtedy wlać do mąki, wbić jajko, dolać resztę wody, posolić, wlać oliwę i zagnieść ciasto.

    Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie ponownie zagnieść i rozwałkować na prostokątny niezbyt cienki placek.
  • Nadzienie 3. Nadzienie:
    Kremowy serek rozmieszać ze śmietanką, szynkę parmeńską pokroić na mniejsze kawałki, cebulę obrać i drobno posiekać. Na rozwałkowanym cieście rozsmarować serek, posypać cebulką i rozłożyć szynkę parmeńską, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu,
  • zawinięcie w rulon 4. zawinąć w rulon, przeciąć przez środek na dwa paski,
  • Uformowanie wianka 5. zapleść warkocz, uformować w wianuszek, przełożyć na wyłożoną pergaminem blachę. Piec 30 minut w temp 180*c.
    Upieczony wianuszek rwać na kawałki maczać w sosie czosnkowym i jeść!

    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Drożdże Serek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować