Drożdżowy warkocz z kapustą i grzybami

4.5 (163 ocen)

  • 5 godz.

Drożdżowy warkocz z kapustą i grzybami będzie doskonałym dodatkiem do czystego czerwonego barszczu. Wypróbujcie jak smakuje. Dodam tylko, że z podanych składników przygotujecie dwa pyszne kawałki ciasta.

  • 5 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki pszennej
    10 dag masła
    5 dag świeżych drożdży
    1 szklanka mleka
    szczypta cukru
    1 żółtko
    1/2 łyżeczki soli

    Farsz:
    40 dag kapusty kiszonej
    kilka suszonych leśnych grzybów
    1 cebula
    sól
    pieprz
    liść laurowy
    ziele angielskie
    masło do smażenia
    białko do posmarowania ciasta

Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Drożdżowy warkocz z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-19y3cfu 1. Farsz:
    Grzyby namoczyć. Ugotować i pokroić. Wywar z grzybów zostawić. Kiszoną kapustę przepłukać pod wodą, pokroić. Włożyć do garnka i zalać wodą, tak aby przykryła kapustę. Gotować na małym ogniu. Dodać grzyby, liść laurowy, ziele angielskie i wlać wywar. Cebulę pokroić i podsmażyć na maśle, dodać do kapusty. Gotować do momentu, aż kapusta zmięknie a płyn wyparuje. Doprawić.
    Przed faszerowaniem ciasta wyciągnąć liść laurowy i ziele angielskie. Ostudzić.
  • image-0tsgbri 2.
    Ciasto:
    Drożdże wymieszać z kilkoma łyżkami ciepłego mleka, cukrem i łyżką mąki, tak aby nie było grudek. Pozostawić w ciepłym miejscu. Wyrośnięty rozczyn dodać do mąki wymieszanej z solą. Kolejno wlać mleko, żółtko oraz roztopione i przestudzone masło. Wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Kiedy podwoi swoją objętość podzielić na dwie równe części.
  • image-1jksei4 3. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 35 x 25 cm. W środek wzdłuż prostokąta nakładać farsz, a po bokach zrobić nacięcia co ok. 2 cm.
  • image-1y30jio 4. Powstałe paski przekładać naprzemiennie, tworząc warkocz. Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem. Przełożyć na papier do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut. Z drugim kawałkiem ciasta powtórzyć czynność.

Porady

Grzyby należy moczyć 2-3 godziny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Grzyby Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować