Drożdżówki z truskawką, rabarbarem i serem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Słodkie trio, obok którego nie przejdziesz obojętnie.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:

    280 g mąki
    20 g drożdży
    2 łyżki cukru
    2 żółtka
    70 g masła
    140 ml mleka

    Nadzienie:

    300 g rabarbaru
    10 truskawek
    200 g twarogu z wiaderka
    2 łyżeczki cukru

    Kruszonka:

    30 g masła
    1 łyżka cukru
    2 łyżki masła

    Lukier:

    6 łyżek cukru pudru
    3 łyżki soku z cytryny

    Ponadto:

    mąka do podsypania
    mleko do posmarowania drożdżówek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Drożdżówki z truskawką, rabarbarem i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z letniego mleka, drożdży, cukru i 2 łyżek mąki przygotować zaczyn. Dokładnie rozmieszać i odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. Mąkę wymieszać z wyrośniętym rozczynem, dodać żółtka a na koniec pokrojone w kostkę masło. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do momentu, aż podwoi swoją objętość.
  • 3. Rabarbar umyć, pokroić, dodać odrobinę wody i chwilkę podgotować.
  • 4. Truskawki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.
  • 5. Serek wymieszać z cukrem.
  • 6. Z podanych składników zagnieść kruszonkę. Schłodzić.
  • 7. Wyrośnięte ciasto krótko zarobić na podsypanym mąką blacie, podzielić na 12 równych części.
  • 8. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, z każdego kawałka ciasta uformować koło o średnicy około 10 cm.
  • 9. Na każde koło rozsmarować po pełnej łyżeczce sera, ułożyć plasterki rabarbaru i truskawek.
  • 10. Posypać kruszonką.
  • 11. Boki drożdżówek posmarować mlekiem.
  • 12. Piec około 25 minut w 170 stopniach.
  • 13. Przestudzić na kratce.
  • 14. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny, polukrować bułeczki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar Sery Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować