Drożdżówki z serem i rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przekładamy mąkę, mieszamy ją z suchymi drożdżami. W drugiej misce mieszamy mleko, cukier, jajko i żółtko. Składniki płynne przelewamy do składnikow suchych, dodajemy masło, sól. Zagniatamy na gładkie ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1h.
2.Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na 9 równych części. Formujemy okrągłe bułki, układamy w dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1h.
3.Rabarbar kroimy na kawałki, posypujemy cukrem i gotujemy do wyparowania wody. Studzimy. Twaróg mieszamy z cukrem. Wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy i rozcieramy dłońmi aż powstaną grudki.
4.W każdej bułce, dnem szklanki robimy wgłębienie. Do każdego wgłębienia wkładamy: łyżkę twarogu, łyżeczkę rabarbaru. Posypujemy kruszonką.
5.Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 190 stopni.
Komentarze