Drożdżówki z serem i rabarbarem

0 (0 ocen)

Pyszna propozycja drożdżowego wypieku.

Składniki:

  • Drożdżówki:
    2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki letniego mleka
    3 łyżki cukru
    1 jajko L
    1 żółtko z jajka L
    szczypta soli
    60 g miękkiego masła
    1 opakowanie suchych drożdży

    Nadzienie:
    2 duże łodygi rabarbaru + 4 łyżki cukru
    250g białego sera + 3 łyżki cukru

    Kruszonka:
    1/2 szklanki mąki
    4 łyżki cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    60g zimnego masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Drożdżówki z serem i rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przekładamy mąkę, mieszamy ją z suchymi drożdżami. W drugiej misce mieszamy mleko, cukier, jajko i żółtko. Składniki płynne przelewamy do składnikow suchych, dodajemy masło, sól. Zagniatamy na gładkie ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1h.
  • 2. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na 9 równych części. Formujemy okrągłe bułki, układamy w dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1h.
  • 3. Rabarbar kroimy na kawałki, posypujemy cukrem i gotujemy do wyparowania wody. Studzimy. Twaróg mieszamy z cukrem. Wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy i rozcieramy dłońmi aż powstaną grudki.
  • 4. W każdej bułce, dnem szklanki robimy wgłębienie. Do każdego wgłębienia wkładamy: łyżkę twarogu, łyżeczkę rabarbaru. Posypujemy kruszonką.
  • 5. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 190 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar Sery Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować