Drożdżówki z sezamkowym serkiem i jabłkami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Wyglądają uroczo i doskonale smakują. Posmak sezamków jest delikatny, ale wyczuwalny. Wbrew pozorom nie są trudne do wykonania, a ja jeszcze wstawiłam zdjęcia z etapów wykonania bułeczek. Zapraszam.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:

    500 g mąki
    2 jajka
    40 g cukru
    1 opakowania drożdży instant
    80 g miękkiego masła
    Około 150 ml mleka
    Szczypta soli

    Serek sezamkowy:

    200 g serka homogenizowanego naturalnego
    1 małe opakowanie sezamków
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/2 jajka

    Jabłka:

    2 jabłka
    2 łyżki erytrolu
    Sok z 1/2 cytryny

    Dodatkowo:

    1/2 jajka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Ciastka Sezamki

Drożdżówki z sezamkowym serkiem i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:

    Do miski przełożyć mąkę, drożdże, cukier i sól. Wymieszać. Dodać jajka i znowu wymieszać. Wlać letnie mleko i wyrabiać ciasto. Po 2 minutach dodać miękkie masło i wyrabiać ciasto 10 minut. Odłożyć do miski, zakryć folią spożywczą i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia.
  • 2. Serek:

    Serek wyjąć z lodówki, aby się ogrzał. Sezamki zmielić w blenderze z ostrzami . Dodać do serka wraz z mąką. Ostatnie jajko wbić do małej miseczki i roztrzepać. Połowę wlać do serka ( resztę zostawić do posmarowania z wierzchu). Wszystkie składniki wymieszać dokładnie.
  • 3. Jabłka:

    Owoce umyć, osuszyć i obrać. Pokroić w drobną kostkę, przełożyć do rondelka i skropić sokiem z cytryny. Dodać erytrol i wymieszać. Postawić na mały ogień i dusić,aż jabłka będą miękkie. Zdjąć i ostudzić.
  • ciasto 4. Wykonanie:

    Ciasto podzielić na pół. Każdy kawałek rozwałkować na prostokąt, który pokroić na mniejsze prostokąty. W taki sposób:
  • ciasto 5. Następnie każdy kawałek naciąć od połowy w kilku miejscach, tak:
  • ciasto 6. Na nieciętej części ułożyć łyżkę serka,a na górę dać jabłka. Następnie każdy paseczek " naciągnąć " do górnej części ciasta i dokładnie skleić:
  • 7. Wszystkie drożdżówki przełożyć na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 20-22 minut, w zależności od możliwości piekarnika. Obserwować cały czas,aby się nie przypaliły. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować