Wyglądają uroczo i doskonale smakują. Posmak sezamków jest delikatny, ale wyczuwalny. Wbrew pozorom nie są trudne do wykonania, a ja jeszcze wstawiłam zdjęcia z etapów wykonania bułeczek. Zapraszam.
40 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki
2 jajka
40 g cukru
1 opakowania drożdży instant
80 g miękkiego masła
Około 150 ml mleka
Szczypta soli
Serek sezamkowy:
200 g serka homogenizowanego naturalnego
1 małe opakowanie sezamków
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 jajka
Drożdżówki z sezamkowym serkiem i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Do miski przełożyć mąkę, drożdże, cukier i sól. Wymieszać. Dodać jajka i znowu wymieszać. Wlać letnie mleko i wyrabiać ciasto. Po 2 minutach dodać miękkie masło i wyrabiać ciasto 10 minut. Odłożyć do miski, zakryć folią spożywczą i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia.
2.Serek:
Serek wyjąć z lodówki, aby się ogrzał. Sezamki zmielić w blenderze z ostrzami . Dodać do serka wraz z mąką. Ostatnie jajko wbić do małej miseczki i roztrzepać. Połowę wlać do serka ( resztę zostawić do posmarowania z wierzchu). Wszystkie składniki wymieszać dokładnie.
3.Jabłka:
Owoce umyć, osuszyć i obrać. Pokroić w drobną kostkę, przełożyć do rondelka i skropić sokiem z cytryny. Dodać erytrol i wymieszać. Postawić na mały ogień i dusić,aż jabłka będą miękkie. Zdjąć i ostudzić.
4.Wykonanie:
Ciasto podzielić na pół. Każdy kawałek rozwałkować na prostokąt, który pokroić na mniejsze prostokąty. W taki sposób:
5.Następnie każdy kawałek naciąć od połowy w kilku miejscach, tak:
6.Na nieciętej części ułożyć łyżkę serka,a na górę dać jabłka. Następnie każdy paseczek " naciągnąć " do górnej części ciasta i dokładnie skleić:
7.Wszystkie drożdżówki przełożyć na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 20-22 minut, w zależności od możliwości piekarnika. Obserwować cały czas,aby się nie przypaliły. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego.
Komentarze