Herbatnikowiec z budyniem sezamkowym i sernikiem kawowym

5 (181 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Najlepsze ciasto bez pieczenia jakie zrobiłam. Kilka kawałków ciasta "wydałam" ( jak zwykle zresztą) i wszystkie obdarowane osoby koniecznie chcą przepis, więc chyba o czymś to świadczy. Mam nadzieję,że i Wy go przetestujecie:) idealne nie tylko na święta.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ok. 20 sztuk jasnych herbatników
    8 kakaowych herbatników
    Budyń :
    1 budyń śmietankowy
    3 małe paczki sezamków
    400 ml mleka
    Sernik kawowy :
    300 g serka na sernik z wiaderka
    3 torebki kawy zbożowej
    100 ml mleka
    2 łyżeczki żelatyny
    2 łyżki cukru pudru
    Polewa:
    50 g czekolady
    50 g śmietanki
    Dodatkowo :
    4 łyżeczki dżemu pomarańczowego
Wystaw ocenę:

5 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Sezamki

Herbatnikowiec z budyniem sezamkowym i sernikiem kawowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Keksówka o długości 26 cm i szerokości 8 cm ( przy podstawie)

    Keksówka wyłożyć folia spożywcza. Ułożyć na dnie jasne herbatniki. W razie konieczności dociąć kilka.
  • 2. Budyń:
    Do rondelka wlać 350 mleka,zagotować. W reszcie rozpuścić proszek budyniowy. W pojemniku blendera lub w młynku zmielić sezamki. Do wrzącego mleka dodać zmielone sezamki. Zdjąć z ognia i zmiksować blenderem,aby nie było dużych kawałków batonika. Postawić na ogień, gdy ponownie zawrze dodać budyń i wymieszać. Gotować około 2 minuty. Zdjąć z ognia i gorący budyń wylać na herbatniki. Odstawić do ostygnięcia.
    W międzyczasie ciemniejsze herbatniki smarować dżemem i składać po dwa. Ułożyć na wierzchu ciepłego budyniu,ale nie gorącego. Gdy budyń ostygnie wstawić do lodówki.
  • 3. Keksówka wyłożyć folia spożywcza. Ułożyć na dnie jasne herbatniki. W razie konieczności dociąć kilka.

    Budyń:
    Do rondelka wlać 350 mleka,zagotować. W reszcie rozpuścić proszek budyniowy. W pojemniku blendera lub w młynku zmielić sezamki. Do wrzącego mleka dodać zmielone sezamki. Zdjąć z ognia i zmiksować blenderem,aby nie było dużych kawałków batonika. Postawić na ogień, gdy ponownie zawrze dodać budyń i wymieszać. Gotować około 2 minuty. Zdjąć z ognia i gorący budyń wylać na herbatniki. Odstawić do ostygnięcia.
    W międzyczasie ciemniejsze herbatniki smarować dżemem i składać po dwa. Ułożyć na wierzchu ciepłego budyniu,ale nie gorącego. Gdy budyń ostygnie wstawić do lodówki.

    Sernik kawowy;
    Do rondelka wlać mleko,wsypać zawartość torebeczek kawy i zagotować. Gotować minutę po czym przecedzić przez siteczko. Dodać namoczona wcześniej żelatynę ( zalać ją 2 łyżkami wody), dobrze wymieszać. Ostudzić i połączyć z serkiem i cukrem. Wylać na kakaowe herbatniki. Ułożyć resztę jasnych herbatników. Wstawić do lodówki na 5-6 godzin.
  • 4. Polewa:
    Śmietankę prawie zagotować. Zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Zostawić na 2 minuty. Następnei wymieszać dokładnie i lekko ostudzić. Polać ciasto. Udekorować cukrowymi serduszkami lub gwiazdkami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa zbożowa Sezam Herbatniki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować