Drożdżówki z twarogiem i duszonymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Z ciepłego mleka, łyżki cukru i drożdży tworzymy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Mąkę, jajko, cukier oraz esencję waniliową umieszczamy w misce. Dodajemy do tego wyrośnięty zaczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto, podczas wyrabiania dolewamy masło ( moje ciasto wyrobił robot i trwało to około 5-7 minut).
Gotowe ciasto odstawiamy na 30-40 minut do podrośnięcia.
3. Jabłka obieramy ze skórki wydrążamy środek i kroimy je w ósemki, skrapiamy sokiem z cytryny i przekładamy do rondelka, zasypujemy cukrem i na małym ogniu dusimy do momentu aż staną się lekko miękkie, ale nie będą się rozpadać ! Podduszone wykładamy na ręcznik aby pozbyć się nadmiaru soku.
Nadzianie z twarogu
4. Twaróg ucieramy z żółtkiem, cukrem, proszkiem budyniowym i roztopionym masłem (jeśli ser był z kostki, mielimy go dwukrotnie)
Utarty odstawiamy pod przykryciem.
5. Kiedy ciasto podrośnie, przekładamy je na stolnicę/blat i odgazowujemy (krótko zagniatamy) następnie dzielimy na 8-9 bułeczek 75 g układamy je na blaszce pod przykryciem do podrośnięcia.
2.6. Po wyrośnięciu dno szklanki zanurzamy w mące i robimy głęboki dołek w każdej bułeczce, w ten dołek nakładamy po równo nadzienie, następnie dajemy jabłka, możemy tez obsypać każdą drożdżówkę wiórkami kokosowymi.
Drożdżówki pieczemy w 180 stop przez 20 minut
Komentarze