Drożdżówki z twarogiem i duszonymi jabłkami

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bułeczki nie wychodzą bardzo duże, ale są duża ilość nadzienia sprawia że tak wyglądają ;)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 8-9 drożdżówek

    zaczyn:
    16 g drożdży świeżych
    1/3 szkl mleka ciepłego
    1 łyżka cukru
    ciasto:
    250 g mąki pszennej
    1 jajko kl M
    35 g masła roztopionego
    1/3 szkl cukru
    esencja waniliowa
    nadzienie z twarogu:
    200 g twarogu
    1 żółtko
    1 łyżka roztopionego masła
    2 czubate łyżki budyniu w proszku bez cukru
    esencja waniliowa
    40 g cukru
    jabłka duszone:
    2 małe jabłka
    1 łyżka soku z cytryny do skropienia jabłek
    2 łyżki cukru (może być trzcinowy)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżówki z twarogiem i duszonymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżówki Z Twarogiem I Duszonymi Jabłkami 1. 1. Z ciepłego mleka, łyżki cukru i drożdży tworzymy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
    2. Mąkę, jajko, cukier oraz esencję waniliową umieszczamy w misce. Dodajemy do tego wyrośnięty zaczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto, podczas wyrabiania dolewamy masło ( moje ciasto wyrobił robot i trwało to około 5-7 minut).
    Gotowe ciasto odstawiamy na 30-40 minut do podrośnięcia.

    3. Jabłka obieramy ze skórki wydrążamy środek i kroimy je w ósemki, skrapiamy sokiem z cytryny i przekładamy do rondelka, zasypujemy cukrem i na małym ogniu dusimy do momentu aż staną się lekko miękkie, ale nie będą się rozpadać ! Podduszone wykładamy na ręcznik aby pozbyć się nadmiaru soku.

    Nadzianie z twarogu

    4. Twaróg ucieramy z żółtkiem, cukrem, proszkiem budyniowym i roztopionym masłem (jeśli ser był z kostki, mielimy go dwukrotnie)
    Utarty odstawiamy pod przykryciem.
    5. Kiedy ciasto podrośnie, przekładamy je na stolnicę/blat i odgazowujemy (krótko zagniatamy) następnie dzielimy na 8-9 bułeczek 75 g układamy je na blaszce pod przykryciem do podrośnięcia.
  • Drożdżówki Z Twarogiem I Duszonymi Jabłkami 2. 6. Po wyrośnięciu dno szklanki zanurzamy w mące i robimy głęboki dołek w każdej bułeczce, w ten dołek nakładamy po równo nadzienie, następnie dajemy jabłka, możemy tez obsypać każdą drożdżówkę wiórkami kokosowymi.
    Drożdżówki pieczemy w 180 stop przez 20 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg Jabłka Wiórki kokosowe Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (193 ocen)

Zdobywca nagrody

Drożdżówki z twarogiem i truskawkami

To może cię zainteresować