REKLAMA

Drożdżówki z jabłkami i lukrem

wyświetlono: 92 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 1

Nie ma nic lepszego, niż świeżutkie, domowe drożdżówki. Jeszcze ciepłe, z kubkiem kakao, smakują fenomenalnie.

opublikowany: 11.09.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 6 osób
  • 2 godz.
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    -50 g świeżych drożdży
    -500 g mąki pszennej
    -100 g masła
    -1 szklanka mleka
    -2 żółtka (temperatura pokojowa)
    -4 łyżki cukru
    -szczypta soli

    Nadzienie:
    -2 twarde jabłka

    Lukier:
    -6 łyżek cukru pudru
    -3 łyżki soku z cytryny
    -3 łyżki wody
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1 1. Masło roztapiamy i lekko studzimy. Mleko lekko podgrzewamy, ma być lekko ciepłe, ale nie gorące.
    Drożdże rozkruszamy do miski, zasypujemy cukrem. Dodajemy przesianą mąkę, sól, żółtka i masło. Dokładnie mieszamy i powoli wlewamy ciepłe mleko. Zagniatamy ręcznie, lub miksujemy przez 5 minut. Ciasto formujemy w kulę i odstawiamy w misce przykrytej ściereczką na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2 2. W tym czasie jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Po godzinie blachę wykładamy papierem do pieczenia. Lekko natłuszczonymi olejem dłońmi odrywamy kawałki ciasta i wykładamy na blaszkę, tak żeby powstały koła. Bułeczki muszą mieć odstępy, bo jeszcze urosną. Na środek bułek wykładamy jabłka i lekko dociskamy. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, wkładamy bułeczki i pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie bułeczki studzimy przez 20 minut w lekko uchylonym piekarniku.
  • 3 3. W czasie kiedy drożdżówki stygną przygotowujemy lukier. Do miski wsypujemy cukier puder, dodajemy sok z cytryny i wodę i dokładnie mieszamy. Drożdżówki wyjmujemy z piekarnika i polewamy lukrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

jk Dodane przez: Jola1977-1977


Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE