Drożdżówki z jabłkami i lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło roztapiamy i lekko studzimy. Mleko lekko podgrzewamy, ma być lekko ciepłe, ale nie gorące.
Drożdże rozkruszamy do miski, zasypujemy cukrem. Dodajemy przesianą mąkę, sól, żółtka i masło. Dokładnie mieszamy i powoli wlewamy ciepłe mleko. Zagniatamy ręcznie, lub miksujemy przez 5 minut. Ciasto formujemy w kulę i odstawiamy w misce przykrytej ściereczką na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.W tym czasie jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Po godzinie blachę wykładamy papierem do pieczenia. Lekko natłuszczonymi olejem dłońmi odrywamy kawałki ciasta i wykładamy na blaszkę, tak żeby powstały koła. Bułeczki muszą mieć odstępy, bo jeszcze urosną. Na środek bułek wykładamy jabłka i lekko dociskamy. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, wkładamy bułeczki i pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie bułeczki studzimy przez 20 minut w lekko uchylonym piekarniku.
3.W czasie kiedy drożdżówki stygną przygotowujemy lukier. Do miski wsypujemy cukier puder, dodajemy sok z cytryny i wodę i dokładnie mieszamy. Drożdżówki wyjmujemy z piekarnika i polewamy lukrem. Smacznego!
Komentarze