drożdżówki z serem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

pyszne drożdżowe bułeczki z serem

  • 2 godz.

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    -3,5 szkl mąki
    -3/4 szkl ciepłego mleka
    -5 dag drożdży (1/2 kostki)
    -1 szkl cukru
    -1 jajko
    -2 żółtka
    -1/4 kostki masła
    -1 op. cukru waniliowego (około 1 łyżka)

    NADZIENIE
    -250 g sera białego (ja używam chudego)
    -1 jajko
    -3 łyżki cukru

    *dodatkowo 1 jajko do smarowania drożdżówek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżówki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rozczyn 1. Przygotowanie naszych bułeczek zaczynamy od zrobienia rozczynu

    Drożdże rozkruszamy, dodajemy 3 łyżki cukru i 3 łyżki mąki

    oraz wlewamy ciepłe mleko. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • ciasto 2. Pozostałe składniki czyli mąkę, resztę cukru, cukier waniliowy, 2 żółtka, 1 jajko, dajemy do miski. Masło rozpuszczamy i studzimy.

    Wyrośnięty rozczyn wlewamy do miski i całość mieszamy.

    Dodajemy masło. Wyrabiamy ciasto tak by było gładkie i elastyczne. W czasie wyrabiania jest konieczność podsypania ciasta, ponieważ na początku troszkę się klei.
  • zwinięte ciasto 3. Ciasto odkładamy do miski, w ciepłe miejsce na około 1 godzinkę do wyrośnięcia.




    Ser mieszamy wraz z jajkiem i cukrem. * można ser zmielić

    Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałek, i wałkujemy na spory placek. Smarujemy go serem, nie za grubo.
    . I zwijamy,bokami do środka
  • bułeczki 4. kroimy na paki około 5 cm i i wywijamy jak na zdjeciu
  • 5. bułeczki układamy na blaszce, smarujemy jajkiem i pieczemy około 10-12 minut w temperaturze 170 stopni. Bardzo ładnie rosną.

    I nasze pyszne drożdżówki są gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować