Drożdżówki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie naszych bułeczek zaczynamy od zrobienia rozczynu
Drożdże rozkruszamy, dodajemy 3 łyżki cukru i 3 łyżki mąki
oraz wlewamy ciepłe mleko. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
2.Pozostałe składniki czyli mąkę, resztę cukru, cukier waniliowy, 2 żółtka, 1 jajko, dajemy do miski. Masło rozpuszczamy i studzimy.
Wyrośnięty rozczyn wlewamy do miski i całość mieszamy.
Dodajemy masło. Wyrabiamy ciasto tak by było gładkie i elastyczne. W czasie wyrabiania jest konieczność podsypania ciasta, ponieważ na początku troszkę się klei.
3.Ciasto odkładamy do miski, w ciepłe miejsce na około 1 godzinkę do wyrośnięcia.
Ser mieszamy wraz z jajkiem i cukrem. * można ser zmielić
Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałek, i wałkujemy na spory placek. Smarujemy go serem, nie za grubo.
. I zwijamy,bokami do środka
4.kroimy na paki około 5 cm i i wywijamy jak na zdjeciu
5.bułeczki układamy na blaszce, smarujemy jajkiem i pieczemy około 10-12 minut w temperaturze 170 stopni. Bardzo ładnie rosną.
Komentarze