Drożdżówki z powidłami

4 (3 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tak pysznych drożdżówek jeszcze nie jedliście, idealne na drugie śniadanie do pracy, do szkoły. Puszyste ciasto drożdżowe z nadzieniem z powideł śliwkowych, to jest czego nam dziś potrzeba. Spróbuj przekonaj się Sam/a.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 250 g mleka
    • 50 g drożdży świeżych
    • 50 g cukru
    • 50 g masła
    • ½ łyżeczki soli
    • 450 g mąki pszennej
    • 4 łyżki powideł śliwkowych
Wystaw ocenę:

4 (3 ocen)

Zobacz również:

Bułki drożdżowe

Drożdżówki z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Mleko lekko podgrzewam, do miski kruszę drożdże, wsypuję cukier i wlewam stopniowo mleko, mieszam, żeby nie powstały grudki. Odstawiam do wyrośnięcia.
    Do większej miski wsypuje mąkę, sól, rozpuszczone masło i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiam ciasto i odstawiam na 30 minut.
    Po tym czasie ciasto wykładam na oprószony mąką blat i rozwałkowuję ciasto na prostokąt 45 cmX30 cm.
  • ciasto 2. Smaruje cienko powidłami, zwijam w roladę i przyciskam drewnianą łyżką.
  • ciasto 3. Żółtko ze śmietaną mieszam i smaruję wierch rolady, kroję ją na 4 cm plastry i przekładam na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.
    Piekę w rozgrzanym piekarniku 20 minut w 180°C.
  • bułki 4. Gotowe.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Powidła śliwkowe Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować