Tak pysznych drożdżówek jeszcze nie jedliście, idealne na drugie śniadanie do pracy, do szkoły. Puszyste ciasto drożdżowe z nadzieniem z powideł śliwkowych, to jest czego nam dziś potrzeba. Spróbuj przekonaj się Sam/a.
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
• 250 g mleka
• 50 g drożdży świeżych
• 50 g cukru
• 50 g masła
• ½ łyżeczki soli
• 450 g mąki pszennej
• 4 łyżki powideł śliwkowych
Drożdżówki z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko lekko podgrzewam, do miski kruszę drożdże, wsypuję cukier i wlewam stopniowo mleko, mieszam, żeby nie powstały grudki. Odstawiam do wyrośnięcia.
Do większej miski wsypuje mąkę, sól, rozpuszczone masło i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiam ciasto i odstawiam na 30 minut.
Po tym czasie ciasto wykładam na oprószony mąką blat i rozwałkowuję ciasto na prostokąt 45 cmX30 cm.
2.Smaruje cienko powidłami, zwijam w roladę i przyciskam drewnianą łyżką.
3.Żółtko ze śmietaną mieszam i smaruję wierch rolady, kroję ją na 4 cm plastry i przekładam na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.
Piekę w rozgrzanym piekarniku 20 minut w 180°C.
Komentarze