Drożdżówki z serem (rogaliki z powidłami)

  • wyświetlono: 125 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Lubicie drożdżówki? Synek upatrzył sobie drożdżówki z serem w pobliskiej piekarni, dlatego postanowiłam upiec podobne pierożki z serem, które wpadły Jemu w oko. A że zostało mi trochę ciasta, to dorobiłam rogaliki z powidłami śliwkowymi. To co, kto wpada na pyszne drożdżówki?

Armi As
  • 12 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

– 550g mąki pszennej
– 250ml ciepłego mleka
– 40g świeżych drożdży
– 1 jajko + 1 jajo do posmarowania drożdżówek
– 50g roztopionego masła
– 4 łyżki cukru trzcinowego (jeśli lubicie bardziej słodkie ciasto, to dodać więcej cukru)
– szczypta soli

Nadzienie wg uznania ( u mnie w pierożkach – twaróg delikatny, wymieszany z jajkiem, budyniem w proszku i odrobiną cukru, rogaliki zrobiłam z domowymi powidłami śliwkowymi).

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżówki z serem (rogaliki z powidłami)

  • 1. Z drożdży zrobić rozczyn. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru i 70ml ciepłego mleka, wymieszać dokładnie, przykryć czystą ściereczką i odstawić na 5-10 minut. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać jajko, pozostałe ciepłe mleko, cukier i rozczyn, wyrobić. Dodać roztopione masło i wyrobić ciasto, odpowiednio długo żeby było miękkie i elastyczne. Gotowe ciasto włożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić do podwojenia objętości w ciepłe miejsce na około godzinę.

    Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, podzielić na równe części (u mnie wyszły 24 kulki), delikatnie rozwałkować, nałożyć nadzienie i dokładnie zlepić brzegi. W przypadku rogalików ciasto podzielić na dwie równe części, rozwałkować, pokroić na trójkąty, nakładać nadzienie i zwijać rogaliki. Pierożki lub rogaliki wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i opcjonalnie posypać cukrem trzcinowym. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Gotowe drożdżówki wystudzić na kratce. Smacznego

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastodrożdżowena słodkobułeczkirogalikiwypiekipierożki
 

Komentarze

Podobne przepisy

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Ciastka z żółtym serem

Takie ciastka, zapieczone z żółtym...

Tortille

Dodane przez: JulkaTomeczek

Tortille z szynką i serem

Doskonała przekąska na imprezy

Jogurtowy podpłomyk z kurczakiem, serem i brzoskwiniami

Dodane przez: igraszki losu

Jogurtowy podpłomyk z kurczakiem, serem

Podpłomyki to genialny pomysł na...

Babeczki z pieczarkami i serem

Dodane przez: nikolaxxxx

Babeczki z pieczarkami i serem

smak mojego dzieciństwa to były...

Francuskie tartaletki z porem i serem pleśniowym

Dodane przez: 2milutka

Francuskie tartaletki z porem i serem pleśniowym

Wytrawne tartaletki z ciasta francuskiego...

Makaronowe sakiewki z kabanosem, serem i warzywami

Dodane przez: Ewelina Marcin

Makaronowe sakiewki z kabanosem, serem i...

Aromatyczne sakiewki z makaronu...