Pluszki – rosyjskie drożdżówki z powidłami śliwkowymi

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Do ciasta nie dodaje się jajek tylko majonez. Ciasto po upieczeniu jest niezwykle sprężyste i delikatne. Drożdżówki przygotowałam z powidłami śliwkowymi, ale można też z marmoladą, nadzieniem serowym, orzechowym lub makiem.

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mąka 500 g,
    cukier 5 łyżek,
    ciepłe mleko 325 ml,
    masło 50 g,
    majonez 2 łyżki,
    drożdże suszone 8 g,
    sól 1/2 łyżeczki,
    powidła śliwkowe 100 – 150 g,
    cukier puder do posypania,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Ciastka

Pluszki – rosyjskie drożdżówki z powidłami śliwkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pluszki - rosyjskie drożdżówki z powidłami śliwkowymi 1. Masło roztopić i ostudzić. Do miski przesiać mąkę i wymieszać wraz z drożdżami. Dodać cukier, majonez, sól oraz ciepłe mleko i wyrobić elastyczne ciasto. Na koniec wlać rozpuszczone masło i ponownie wyrobić ciasto. Ciasto przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Pluszki - rosyjskie drożdżówki z powidłami śliwkowymi 2. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić i podzielić na 14 – 16 części. Każdy kawałek rozwałkować na placek, który posmarować powidłami śliwkowymi i zwinąć w rulon.
  • Pluszki - rosyjskie drożdżówki z powidłami śliwkowymi 3. Każdy rulon naciąć na środku i przez powstałe nacięcia od spodku przeciągnąć końce ciasta. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 – 25 minut w temperaturze 180 stopni. Posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować