Drożdżówki z makiem i lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mak zalać zimną wodą lub mlekiem tak aby zakryć mak. Gotować na małym ogniu aż płyn odparuje. Mak przestudzić. Następnie dodać cukier puder i aromat migdałowy. Białko ubić na sztywno i wymieszać delikatnie z makiem.
Mleko podgrzać aby było letnie i rozpuścić w nim drożdże. Dodać łyżkę mąki, łyżkę cukru i odstawić na 10 min aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiać . Dodać cukier, cukier waniliowy i sól. Wlać rozczyn drożdżowy, przestudzone stopione masło i wyrobić gładkie ciasto. Nakryć w misce ściereczką i odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce . Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i rozwałkować na prostokąt około 60x40cm. Wyłożyć równo prawie na całe ciasto nadzienie (zostawiamy tylko troszkę miejsca na górze i dole ciasta). Ciasto rolujemy. Kroimy na 12-13 części. Drożdżówki rozkładamy na dwie blaszki do pieczenia robiąc odstępy. Na środku każdej drożdżówki robimy wgłębienie np. drewnianym drążkiem od łyżki . Drożdżówki zostawiamy aby podrosły około 20 min i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp 180 stopni na około 15-20 min aby zrobiły się lekko brązowe. Letnie drożdżówki lukrujemy. Do 4 łyżek cukru pudru dodajemy tyle wody aby po zmieszaniu uzyskać dość gęsty lukier . Smarujemy bułeczki za pomocą pędzelka.
Komentarze