Drożdżówki z makiem i lukrem

3 (1 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Drożdżówki są mięciutkie i przepyszne.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 500 g mąki
    250 g mleka
    120 g cukru
    60 g stopionego masła
    1 cukier waniliowy
    40 g świeżych drożdży
    Szczypta soli

    Nadzienie
    250 g maku mielonego
    ½ buteleczki aromatu migdałowego
    6-7 łyżek cukru pudru
    1 duże białko
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Drożdżówka

Drożdżówki z makiem i lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak zalać zimną wodą lub mlekiem tak aby zakryć mak. Gotować na małym ogniu aż płyn odparuje. Mak przestudzić. Następnie dodać cukier puder i aromat migdałowy. Białko ubić na sztywno i wymieszać delikatnie z makiem.


    Mleko podgrzać aby było letnie i rozpuścić w nim drożdże. Dodać łyżkę mąki, łyżkę cukru i odstawić na 10 min aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiać . Dodać cukier, cukier waniliowy i sól. Wlać rozczyn drożdżowy, przestudzone stopione masło i wyrobić gładkie ciasto. Nakryć w misce ściereczką i odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce . Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i rozwałkować na prostokąt około 60x40cm. Wyłożyć równo prawie na całe ciasto nadzienie (zostawiamy tylko troszkę miejsca na górze i dole ciasta). Ciasto rolujemy. Kroimy na 12-13 części. Drożdżówki rozkładamy na dwie blaszki do pieczenia robiąc odstępy. Na środku każdej drożdżówki robimy wgłębienie np. drewnianym drążkiem od łyżki . Drożdżówki zostawiamy aby podrosły około 20 min i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp 180 stopni na około 15-20 min aby zrobiły się lekko brązowe. Letnie drożdżówki lukrujemy. Do 4 łyżek cukru pudru dodajemy tyle wody aby po zmieszaniu uzyskać dość gęsty lukier . Smarujemy bułeczki za pomocą pędzelka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować