Tak pysznych drożdżówek jeszcze nie jedliście, idealne na drugie śniadanie do pracy, do szkoły. Puszyste ciasto drożdżowe z nadzieniem z jabłek to jest czego nam dziś potrzeba. Spróbuj przekonaj się Sam/a.
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
• 250g mleka
• 60 g masła
• 20 g drożdży świeżych
• 110 g cukru
• 3 jajka całe
• 450 g mąki pszennej
• Szczypta soli
• Cynamon do posypki
• 2 jabłka
Drożdżówki z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże kruszę, przekładam do miski, dodaję jedną łyżkę mąki i 200 g lekko podgrzanego mleka. Rozrabiam i odstawiam do wyrośnięcia.
Do większej miski wsypuję pozostałą mąkę, sól cukier, wbijam dwa jajka, wlewam pozostałe mleko, rozpuszczone, ostudzone masło i wyrośnięty rozczyn z drożdży.
Wyrabiam ciasto i odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę.
2.Po tym czasie ciasto przekładam na blat oprószony mąką i rozwałkowuje w kształt koła. Dzielę ostrym nożem na trójkąty. Każdy trójkąt nacinam po środku w trzech miejscach nie dochodząc do krawędzi.
3.Na brzegu każdego trójkąta układam obrane, pokrojone w plasterki jabłka. Posypuję cukrem oraz cynamonem.
4.Wyższy koniec trójkąta zwijam tak aby przykryć jabłka.
Drożdżówki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję rozmąconym jajkiem i piekę 15 minut w rozgrzany piekarniku w 180 °C.
Komentarze