Drożdżówki z jabłkiem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tak pysznych drożdżówek jeszcze nie jedliście, idealne na drugie śniadanie do pracy, do szkoły. Puszyste ciasto drożdżowe z nadzieniem z jabłek to jest czego nam dziś potrzeba. Spróbuj przekonaj się Sam/a.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 250g mleka
    • 60 g masła
    • 20 g drożdży świeżych
    • 110 g cukru
    • 3 jajka całe
    • 450 g mąki pszennej
    • Szczypta soli
    • Cynamon do posypki
    • 2 jabłka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułeczki drożdżowe

Drożdżówki z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Drożdże kruszę, przekładam do miski, dodaję jedną łyżkę mąki i 200 g lekko podgrzanego mleka. Rozrabiam i odstawiam do wyrośnięcia.
    Do większej miski wsypuję pozostałą mąkę, sól cukier, wbijam dwa jajka, wlewam pozostałe mleko, rozpuszczone, ostudzone masło i wyrośnięty rozczyn z drożdży.
    Wyrabiam ciasto i odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę.
  • ciasto 2. Po tym czasie ciasto przekładam na blat oprószony mąką i rozwałkowuje w kształt koła. Dzielę ostrym nożem na trójkąty. Każdy trójkąt nacinam po środku w trzech miejscach nie dochodząc do krawędzi.
  • ciasto 3. Na brzegu każdego trójkąta układam obrane, pokrojone w plasterki jabłka. Posypuję cukrem oraz cynamonem.
  • bułki 4. Wyższy koniec trójkąta zwijam tak aby przykryć jabłka.
    Drożdżówki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję rozmąconym jajkiem i piekę 15 minut w rozgrzany piekarniku w 180 °C.
  • bułki 5. Gotowe.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować