Drożdżówki z prażonym jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży, 1 łyżki cukru i letniego mleka zrobić zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia.
Masło roztopić.
Jajka ubić z resztą cukru na puszystą masę
Mąkę wymieszać z solą, dodać masę jajeczną, masło oraz zaczyn. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do podwojenia objętości.
Z podanych składników zagnieść kruszonkę.
Do uprażonych jabłek dodać odrobinę cynamonu.
Wyrośnięte ciasto zarobić, rozwałkować na grubość około 2 cm.
Szklanką o średnicy 9 cm wykrawać koła, każde ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
W każdym kole zrobić zagłębienie dnem szklanki zanurzonym w mące.
Do zagłębień rozłożyć nadzienie.
Brzegi posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać kruszonką.
Piec około 20 minut w 180 stopniach do zrumieniania.
Wystudzić na kratce.
Cukier puder z dodatkiem odrobiny soku z cytryny i wrzątku wymieszać na gładki lukier, polać przestudzone drożdżówki. Pozostawić do zastygnięcia.
Komentarze