Drożdżówki z prażonym jabłkiem

4.5 (2 ocen)

  • 1 godz. 50 min
  • Dla 6 osób

Pyszne, mięciutkie ciasto, delikatne nadzienie z nutką cynamonu, lukier i kruszonka - polecam w 100%.

  • 1 godz. 50 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • CIASTO:

    500 g mąki
    1 szklanka letniego mleka
    40 g świeżych drożdży
    100 g cukru
    2 jaja
    100 g masła
    szczypta soli

    NADZIENIE:

    1 kg uprażonych jabłek
    cynamon

    KRUSZONKA:

    100 g mąki
    80 g masła
    50 g cukru

    LUKIER:

    3/4 szklanki cukru pudru
    wrzątek
    sok z cytryny

    PONADTO:

    1 roztrzepane jajko
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Bułeczki drożdżowe

Drożdżówki z prażonym jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, 1 łyżki cukru i letniego mleka zrobić zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia.
    Masło roztopić.

    Jajka ubić z resztą cukru na puszystą masę
    Mąkę wymieszać z solą, dodać masę jajeczną, masło oraz zaczyn. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do podwojenia objętości.

    Z podanych składników zagnieść kruszonkę.

    Do uprażonych jabłek dodać odrobinę cynamonu.

    Wyrośnięte ciasto zarobić, rozwałkować na grubość około 2 cm.
    Szklanką o średnicy 9 cm wykrawać koła, każde ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

    W każdym kole zrobić zagłębienie dnem szklanki zanurzonym w mące.

    Do zagłębień rozłożyć nadzienie.
    Brzegi posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać kruszonką.

    Piec około 20 minut w 180 stopniach do zrumieniania.
    Wystudzić na kratce.

    Cukier puder z dodatkiem odrobiny soku z cytryny i wrzątku wymieszać na gładki lukier, polać przestudzone drożdżówki. Pozostawić do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Cynamon

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować