Drożdżówki z prażonym jabłkiem i wanilią

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Niebo w gębie, kwaskowe jabłuszka, nutka wanilii a to wszystko otoczone mięciutkim, puszystym ciastem drożdżowym.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:

    500 g mąki
    40 g drożdży
    170 ml mleka
    150 g cukru
    50 g masła
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    4 żółtka
    odrobina soli

    FARSZ:

    700 g jabłek
    1 cukier waniliowy

    PONADTO:

    1 żółtko
    2 łyżki mleka
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Drożdżówka

Drożdżówki z prażonym jabłkiem i wanilią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki i letniego mleka zrobić zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. Masło roztopić. Wystudzić.
  • 3. Mąkę wymieszać z solą, dodać żółtka, resztę cukru, jogurt, masło oraz zaczyn. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do podwojenia objętości.
  • 4. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem waniliowym, podprażyć przez 10 min. Wystudzić.
  • 5. Ciasto ponownie zarobić na podsypanym mąką blacie, podzielić na 12 równych części. /Ciasto będzie luźne./
  • 6. Z każdego kawałka ciasta uformować podłużny placek.
  • 7. Na jeden z końców ciasta wyłożyć łyżkę prażonych jabłek, zlepić razem tak jak pieroga, jednak, by część ciasta jeszcze pozostała.
  • 8. Ostrym nożykiem ponacinać pozostałą część ciasta w podłużne paski.
  • 9. Każdy z pasków nałożyć na wierzch bułeczki, lekko wyciągając i zakładając z drugiej strony pod spód drożdżówki.
  • 10. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
  • 11. Bułeczki posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem.
  • 12. Piec około 20 minut w 180 stopniach.
  • 13. Wystudzić na kratce.
  • 14. Oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować