Drożdżówki z budyniem, rabarbarem i cukrem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Idealne do zabrania ze sobą na piknik

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 80 dag mąki
    100 g masła
    1/4 kostki drożdży ( 25 g )
    330 ml mleka
    2 jajka
    1 żółtko
    100 g cukru
    nadzienie:
    3 gałązki rabarbaru
    1 opakowanie budyniu
    mleko do ugotowania budyniu, cukier
    dodatkowo:
    1 jajko
    2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżówki z budyniem, rabarbarem i cukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miseczki wlewamy podgrzane mleko, kruszymy do niego drożdże, dodajemy połowę cukru oraz odrobinę soli i 3 łyżki mąki. Mieszamy, odstawiamy aż urośnie zaczyn.
    *Do miski z mąką wlewamy zaczyn, dodajemy jajka, resztę cukru, wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie, następnie wlewamy rozpuszczone wcześniej ostudzone masło, wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia.
    * Budyń przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, studzimy.
    * Kiedy ciasto podwoi objętość, dzielimy je na 15 części. Formujemy okrągłe bułeczki, spłaszczamy dłonią, za pomocą dna od szklanki robimy wgłębienie pośrodku. W każde wgłębienie układamy pokrojony i zasypany wcześniej cukrem rabarbar oraz po łyżce budyniu . Zostawiamy aby podrosły.
    * Brzegi bułeczek smarujemy rozkłóconym jajkiem z mlekiem, wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok 20 minut aż się zrumienią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować