Drożdżówki z budyniem i rabarbarem

0 (0 ocen)

Przepyszne, mięciutkie ciasto drożdżowe w połączeniu ze słodkim budyniem i kwaskowatym rabarbarem to idealna przekąska na majówkę.

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    4,5 szkjl mąki
    25g drożdży świeżych
    1/5 szkl ciepłego mleka
    3 jajka
    110g roztopionego, ostudzonego masła
    1/2 szkl cukru
    1/2 łyżeczki soli
    kilka kropel aromatu waniliowego

    Nadzienie:
    3-4 łodygi rabarbaru
    budyń waniliowy
    1/2l mleka

    Kruszonka:
    6 łyżek mąki
    4 łyżki cukru
    50g masła
    op. cukru waniliowego
    przyprawa w młynku do dań słodkich

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżówki z budyniem i rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wykonanie drożdżówek 1. Ciasto: Drożdże przełożyć do miski, zasypać 2 łyżkami cukru, 4 łyżkami mąki i zalać 1/2 szkl ciepłego mleka. Dokładnie wymieszać i odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, jajka rozbełtane z resztą ciepłego mleka, masło i rozczyn. Całość dokładnie wyrobić (kilkanaście minut) na gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • 2. W międzyczasie ugotować budyń w 1/2l mleka, ostudzić. Rabarbar umyć, obrać i pokroić. Kruszonka: do miseczki przełożyć mąkę, cukry i masło, rozetrzeć w palcach kruszonkę. Ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, podzielić na 16 części i uformować kulki, lekko spłaszczyć i ułożyć na blaszkach na papierze do pieczenia. W środku zrobić wgłębienia denkiem szklanki a do powstałego dołeczka nałożyć budyń i rabarbar. Posypać kruszonką i oprószyć przyprawą do dań słodkich. Piec ok 15-20 min w 180 stopniach. Ostudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Drożdże Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować