Kakaowe drożdżówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże. Masło utrzeć z cukrem, dodając kolejno jajka, mąkę i sól. Następnie dodać mleko i wyrobić ciasto . Odstawić do podwojenia objętości. W tym czsie zrobic nadzienie ( można też to pominąć i zamiast kakaowego nadzienia wysmarować ciasto marmoladą ) -wymieszac dokladnie wszystkie składniki . Kiedy ciasto juz urośnie delikatnie je rozwałkować na grubość ok.1-0,8 cm , podzielić na 2 części i każdą z nich posmarować nadzieniem ( nie nakładać nadzienia na brzegi- ok 2-3 cm od brzegu). zwinąć i przełożyć do natłuszczonej, wyłożonej papierem foremki. Odstawić na 15 min. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Drożdżówki ponakłuwać widelcem i piec przez 60 minut .
Porady
Kiedy pieczemy drożdżówki z wyżej wymienionym nadzieniem do ciasta można dodac nieco więcej cukru, gdy jednak wybierzemy opcje z marmoladą proporcji nie zmieniamy.
Komentarze