kakaowe drożdżówki

4.49 (153 ocen)

  • 3 godz.

Podana wraz ze szklanką mleka stanowi pyszne śniadanie.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    -600g mąki
    -2 jajka
    -1 żółtko
    -200ml mleka
    -30g drożdży
    -3 łyżki cukru
    -łyżeczka soli
    -160g masła

    Nadzienie:
    -5 łyżeczek cukru
    -12 łyżeczek kakao
    -8 łyżeczek śmietany 18%
    -2 łyżeczki mleka
Wystaw ocenę:

4.49 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Drożdżówka Desery

Kakaowe drożdżówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże. Masło utrzeć z cukrem, dodając kolejno jajka, mąkę i sól. Następnie dodać mleko i wyrobić ciasto . Odstawić do podwojenia objętości. W tym czsie zrobic nadzienie ( można też to pominąć i zamiast kakaowego nadzienia wysmarować ciasto marmoladą ) -wymieszac dokladnie wszystkie składniki . Kiedy ciasto juz urośnie delikatnie je rozwałkować na grubość ok.1-0,8 cm , podzielić na 2 części i każdą z nich posmarować nadzieniem ( nie nakładać nadzienia na brzegi- ok 2-3 cm od brzegu). zwinąć i przełożyć do natłuszczonej, wyłożonej papierem foremki. Odstawić na 15 min. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Drożdżówki ponakłuwać widelcem i piec przez 60 minut .

Porady

Kiedy pieczemy drożdżówki z wyżej wymienionym nadzieniem do ciasta można dodac nieco więcej cukru, gdy jednak wybierzemy opcje z marmoladą proporcji nie zmieniamy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować