Drożdżówka z borówkami i polewą z białej czekolady

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, puszyste, wilgotne od borówek ciasto drożdżowe z polewą z białej czekolady z dodatkiem wanilii

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500g mąki
    150g masła
    1/2 szkl mleka
    1/2 szkl cukru
    cukier z prawdziwą wanilią
    50g drożdży
    2 jajka
    1 żółtko

    wierzch:
    borówki
    100g białej czekolady
    3-4 łyżki śmietany 30% lub mleka
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżówka z borówkami i polewą z białej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mleka dodać masło, podgrzewać do rozpuszczenia się masła, wystudzić, dodać drożdże, wymieszać, dodać 3 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia.

    Do wyrośniętego rozczynu dodać, jajka, żółtko, resztę cukru, cukier z wanilią, mąkę, wyrobić gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia.

    Wyrośnięte ciasto chwilę przerobić, podzielić na dwie części, wyłożyć do keksówek, posypać owocami, delikatnie wcisnąć, ponownie odstawić do wyrośnięcia.

    Piec 30 minut w 175*C.

    Po wystudzeniu polać czekoladą.

    Czekoladę połamać, rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej,dodać śmietankę i wanilię.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować