Drożdżówka z borówkami i polewą z białej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mleka dodać masło, podgrzewać do rozpuszczenia się masła, wystudzić, dodać drożdże, wymieszać, dodać 3 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego rozczynu dodać, jajka, żółtko, resztę cukru, cukier z wanilią, mąkę, wyrobić gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto chwilę przerobić, podzielić na dwie części, wyłożyć do keksówek, posypać owocami, delikatnie wcisnąć, ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Piec 30 minut w 175*C.
Po wystudzeniu polać czekoladą.
Czekoladę połamać, rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej,dodać śmietankę i wanilię.
Komentarze