Drożdżówka z borówkami

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

W sezonie borówki zastępuję jagodami. Drożdżówka jest puszysta, mięciutka, idealna z kubkiem zimnego mleka :)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto: 4 szklanki mąki
    2 żółtka
    1 jajko
    1 szklanka mleka
    80 g roztopionego masła
    5-6 łyżek cukru
    40 g drożdży
    kruszonka: 3 łyżki masła
    1 szklanka mąki
    pół szklanki cukru pudru
    ponadto: 300 g borówek (lub jagód)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Drożdżówka Desery

Drożdżówka z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszyć w odrobinie ciepłego mleka, mąki i łyżki cukru. Przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodać pozostałe składniki: mleko, cukier, mąkę, żółtka i jajko. Wyrabiać elastyczne ciasto, dodając płynne, roztopione masło. Kiedy ciasto będzie odchodziło od ręki, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (na ok.1 godz).
  • 2. Formę do pieczenia (25/30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto chwilę ugnieść, po czym przełożyć do formy i posypać borówkami. Składniki na kruszonkę rozetrzeć w dłoniach i posypać wierzch ciasta. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec ok.50 minut. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Owoce Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować