Drożdżówka z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozkruszyć w odrobinie ciepłego mleka, mąki i łyżki cukru. Przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodać pozostałe składniki: mleko, cukier, mąkę, żółtka i jajko. Wyrabiać elastyczne ciasto, dodając płynne, roztopione masło. Kiedy ciasto będzie odchodziło od ręki, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (na ok.1 godz).
2.Formę do pieczenia (25/30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto chwilę ugnieść, po czym przełożyć do formy i posypać borówkami. Składniki na kruszonkę rozetrzeć w dłoniach i posypać wierzch ciasta. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec ok.50 minut. Smacznego!
Komentarze