Pyszna drożdzóweczka idealna na przekąskę, drugie śniadanie czy na wyprawę na świeże powietrze.
Łatwa w przygotowaniu, efektowna i co najważniejsze zawsze się udaje. Dzieciaki je uwielbiają. Dla mnie niezawodny posiłek w podróży.
Drożdżówka skręcona z serem tzw. krakowska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuszczamy, studzimy.
Mleko podgrzewamy do letniej temperatury. Pokruszone drożdże dodajemy do ciepłego mleka z dwiema łyżkami mąki i cukru. Wszystkie składniki na zaczyn rozcieramy na gładko i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
Mąkę z solą przesiewamy do misy robota kuchennego. Następnie dodajemy gotowy zaczyn, żółtka, masło i wyrabiamy parę minut za pomocą haka do ciast drożdżowych.
2.Przekładamy wyrobione ciasto do misy wysmarowanej olejem. Odstawiamy do wyrastania w ciepłe miejsce na 40-60 minut, przykrywając ścierką.
W tym czasie twaróg przekładamy do miski, dodajemy jajko, cukier, cukier wanilinowy i aromat. Masę serową miksujemy do dokładnego wymieszania wszystkich składników.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 50 x 35 cm. Wykładamy masę serową i równomiernie smarujemy po całości ciasta. Następnie dolny bok ciasta zakładamy do środka, a górny na niego. Ciasto kroimy na 12 części, każdy kawałek skręcamy na raz i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstęp. Bułeczki smarujemy przed pieczeniem roztrzepanym jajkiem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170-180 °C i pieczemy przez 20-30 minut na rumiany kolor.
Upieczone drożdżówki jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.
Komentarze