Drożdżówka skręcona z serem tzw. Krakowska

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszna drożdzóweczka idealna na przekąskę, drugie śniadanie czy na wyprawę na świeże powietrze.
Łatwa w przygotowaniu, efektowna i co najważniejsze zawsze się udaje. Dzieciaki je uwielbiają. Dla mnie niezawodny posiłek w podróży.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ( wychodzi ok 12 drożdżówek)
    2 szklanki mąki pszennej
    150ml ciepłego mleka
    25g świeżych drożdży
    2 łyżki cukru
    masło 50 g
    3 żółtka
    1 łyżka cukru waniliowego
    szczypta soli
    Masa serowa
    350g zmielonego twarogu
    1 jajko
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka cukru wanilinowego
    aromat waniliowy

    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Drożdżówka

Drożdżówka skręcona z serem tzw. krakowska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżówka skręcona z serem tzw. Krakowska 1. Masło rozpuszczamy, studzimy.
    Mleko podgrzewamy do letniej temperatury. Pokruszone drożdże dodajemy do ciepłego mleka z dwiema łyżkami mąki i cukru. Wszystkie składniki na zaczyn rozcieramy na gładko i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
    Mąkę z solą przesiewamy do misy robota kuchennego. Następnie dodajemy gotowy zaczyn, żółtka, masło i wyrabiamy parę minut za pomocą haka do ciast drożdżowych.
  • Drożdżówka skręcona z serem tzw. Krakowska 2. Przekładamy wyrobione ciasto do misy wysmarowanej olejem. Odstawiamy do wyrastania w ciepłe miejsce na 40-60 minut, przykrywając ścierką.
    W tym czasie twaróg przekładamy do miski, dodajemy jajko, cukier, cukier wanilinowy i aromat. Masę serową miksujemy do dokładnego wymieszania wszystkich składników.
    Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 50 x 35 cm. Wykładamy masę serową i równomiernie smarujemy po całości ciasta. Następnie dolny bok ciasta zakładamy do środka, a górny na niego. Ciasto kroimy na 12 części, każdy kawałek skręcamy na raz i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstęp. Bułeczki smarujemy przed pieczeniem roztrzepanym jajkiem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170-180 °C i pieczemy przez 20-30 minut na rumiany kolor.
    Upieczone drożdżówki jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować