DROŻDŻÓWKA Z SEREM I WIŚNIAMI

4.51 (169 ocen)

  • 6 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Czy Wy macie czasem tak że coś zaplanujecie lecz w ostatnim momencie następuje zmiana planów? Tak bylo u mnie bo w planie były pączki a wyszła taka oto drożdżówka. Czasem taka zmiana planów wychodzi na dobre zwłaszcza gdy wypiek wszystkim smakuje. W zamiarze miałam polać drożdżówkę lukrem ale przyszedł znajomy i już w drzwiach mówi "oo jak tu pachnie ciastem drożdżowym", ja mu na to " tak właśnie wyjęłam drożdżówkę z pieca...jeszcze ciepła", a on : " taka najlepsza z mlekiem..." Drożdżówka zamiast pod lukier wylądowała na stole....bo taka najlepsza z kubkiem mleka:)

  • 6 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • CIASTO:
    60 dag mąki tortowej
    2 duże jajka
    1 zółtko
    15 dag cukru pudru
    10 dag masła
    1/2 szklanki ciepłego mleka
    szczypta soli
    5 dag drożdży
    2 łyżeczki startej skórki z cytryny

    Masa serowa:
    30 dag sera białego (może być z wiaderka)
    1 jajko
    1 żółtko
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki cukru
    1-2 łyżek budyniu lub mąki ziemniaczanej

    1 słoiczek wiśni drylowanych w syropie lub z nalewki ( u mnie z nalewki)

    1 jajko + 1 łyżka mleka

    Opcjonalnie:
    Lukier
    1 szklanka cukru pudru
    2 łyżki wody
    1 łyżka soku z cytryny


    Forma: 2 formy keksówki
Wystaw ocenę:

4.51 (169 ocen)

Drożdżówka z serem i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zakrecona drozdziwka z SEREM I wisniami 1. Zaczyn:
    Wszystkie składniki do przygotowania ciasta powinny mieć temp. pokojową.
    Drożdże wkruszyć do mleka, dodać 1 łyżkę cukru i jedną łyżkę mąki, wymieszać.Zaczyn przełożyć do miski w której będziemy wyrabiać ciasto.
  • 2. Dodawać po jednym jajku + żółtko i po łyżce mąki wyrabiać robotem kuchennym, dodać skórkę z cytryny a na końcu dodać rozpuszczone masło. Wyrabiać dotąd aż ciasto będzie odchodziło od ścianek miski i będzie miało lśniącą powierzchnię.Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1,5 godziny aż ciasto podwoi objętość, miskę przykryć ściereczką.
  • 3. Masa Serowa:
    Jajko plus żółtko utrzeć z cukrami do białości, dodać ser i budyń, wymieszać.
  • 4. Ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, podzielić na 2 części. Każdą część rozwałkować na prostokąt. Posmarować roztrzepanym białkiem z mlekiem i wyłożyć ser a na serze ułożyć wiśnie - ok. 2 cm od końca każdego boku pozostawić nieposmarowane.
  • 5. Ciasta zwinąć w rolady, przeciąć w wzdłuż pozostawiając ok 2 cm z jednego końca nieprzecięte. Przekładać na przemian w mini warkocz, częścią środkową na zewnątrz. Warkocze delikatnie przenieść do foremek wyłożonych papierem i wysmarowanych tłuszczem. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośniecia. Wierzch posmarowac roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
  • 6. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopniok. 50 minut.Przestudzić.
  • 7. Lukier:
    Wszystkie składniki utrzeć na gładką masę, polać po cieście drożdżowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować