DOMOWA KIEŁBASA KRAKOWSKA

4.29 (178 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 36 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kiełbasa krakowska przygotowana w domu jest pyszna i pachnąca jak sklepowa. W przygotowaniu nie jest aż tak trudna jakby się wydawało, jedynie czas oczekiwania to kilka dni. Jednak po uwędzeniu jest tego warta.

  • 36 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,2 kg łopatki, najlepiej poprzerastanej tłuszczykiem
    pieprz czarny około 3 g
    kolendra mielona 3 g
    czosnek 1 główka
    1 łyżeczka majeranku
    osłonka 55-65 mm białkowa
    peklosól około 20 g
    100 ml wody
Wystaw ocenę:

4.29 (178 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Domowa kiełbasa krakowska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mariola Łyczak 1. Mięso dzielimy na klasy ; mięso należy umyć i osuszyć, następnie mięso chude oddzielamy od tłuszczu, błon i ścięgien. Mięso chude kroimy na 3-4 centymetrowe kawałki i przekładamy do jednego pojemnika.
    Mięso z tłuszczem, również kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do drugiego pojemnika - jest to mięso klasy drugiej.
    Mięsa należy teraz zapeklować - do chudego mięsa które waży około 600 - 700 g dodajemy 12 g peklosoli plus szczypta cukru.
    Do mięsa z tłuszczem dodajemy 8 g peklosoli i szczyptę cukru.
    Mięsa dokładnie mieszamy, zamykamy pojemniki i odkładamy do lodówki na 3 doby. Raz dziennie należy je przemieszać.
    Po upływie tego czasu, kawałki mięsa chudego rozbijamy lekko tłuczkiem. Natomiast mięso tłuste mielimy w maszynce z sitkiem 4-6 mm dwa razy ( będzie to wypełniacz mięsa chudego w kiełbasie ) .
    Do chudego mięsa dodajemy mielone, następnie wlewamy wodę, wsypujemy przyprawy oraz zmiażdżony czosnek i wszystko mieszamy do momentu aż mięso będzie kleiste.
    Osłonkę moczymy w letniej wodzi. tniemy na około 30 cm kawałki, zawiązujemy początek i nadziewamy maszynką do mięsa z lejkiem. Zawiązujemy koniec.
    Kiełbasy, a wyszły dwie, pozostawiamy w lodówce na około 12 h aby mięso się związało.
    Przed wędzeniem zawieszamy je na około 3 h na kiju w temperaturze pokojowej.
    wędzimy kilka godzin w wędzarni.
    Po uwędzeniu kiełbasę można sparzyć w wodzie, w temperaturze 75 C, przez około 50 minut.
    Ja nie parzyłam kiełbasy, mimo że taki jest przepis bo nie było takiej potrzeby. Kiełbasa krakowska wyszła pyszna, chuda i miękka.
    Polecam przepis bo jest rewelacyjny.
    Kiełbasę przechowujemy w lodówce, ja miałam ją około 3 tygodni aż ją zjedliśmy. Nic się z nią nie działo, nie psuła się jedynie naturalnie robiła się bardziej sucha
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Kolacja

Podobne przepisy

4.5 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Kiełbasa domowa suszona

4.5 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Kiełbasa domowa suszona

ewaeu Pyszna domowa kiełbaska. Najlepsza własnej roboty. 25 godz.

To może cię zainteresować