Zakręcona drożdżówka z serem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybki sposób na pyszną drożdżówkę, która utrzymuje swoją świeżość przez cały tydzień.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    • 1 ½ kg maki pszennej
    • 1 kostka drożdży świeżych
    • 1 kostka margaryny Kasi
    • 9 jajek
    • 1 ½ szk. cukru
    • 2 ½ szk. mleka
    Dodatkowo:
    • 1kg twarogu sernikowego
    • Żółtko
    • 2 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Drożdżówka

Zakręcona drożdżówka z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Mleko podgrzać, masło rozpuścić, drożdże rozkruszyć do naczynia, wsypać 1 łyżkę mąki, jedną łyżeczkę cukru, wlać ½ szk. mleka, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
    Trzy całe jajka i sześć żółtek utrzeć mikserem z 1 ½ szk. cukru, rozpuszczoną margarynę, dodać letnie mleko cały czas miksując. Do dużej miski wsypujemy mąkę, wlewamy rozczyn i dodajemy masę jajeczną. Ciasto wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • ciasto 2. Twaróg łączymy z cukrem pudrem oraz z żółtkiem najlepiej chwilę zmiksować mikserem.
    Po wyrośnięciu ciasto rozwałkowujemy, nakładamy masę twarogową następnie zrolować, pokroić (około 10 cm) i ułożyć na blaszkę pokrojoną częścią do góry.
  • ciasto 3. Piec w rozgrzanym piekarniku około 30- 45 minut w 180 °C.
    Gotowe.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować