Zakręcona drożdżówka z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzać, masło rozpuścić, drożdże rozkruszyć do naczynia, wsypać 1 łyżkę mąki, jedną łyżeczkę cukru, wlać ½ szk. mleka, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Trzy całe jajka i sześć żółtek utrzeć mikserem z 1 ½ szk. cukru, rozpuszczoną margarynę, dodać letnie mleko cały czas miksując. Do dużej miski wsypujemy mąkę, wlewamy rozczyn i dodajemy masę jajeczną. Ciasto wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
2.Twaróg łączymy z cukrem pudrem oraz z żółtkiem najlepiej chwilę zmiksować mikserem.
Po wyrośnięciu ciasto rozwałkowujemy, nakładamy masę twarogową następnie zrolować, pokroić (około 10 cm) i ułożyć na blaszkę pokrojoną częścią do góry.
3.Piec w rozgrzanym piekarniku około 30- 45 minut w 180 °C.
Gotowe.
Smacznego.
Komentarze