Bułki drożdżowe z malinami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy do letniej temperatury, przelewamy do wysokiej miski. Drożdże kruszymy i dodajemy z cukrem i mąką do mleka. Wszystkie składniki rozcieramy na gładko i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 15 minut.
Przesianą mąkę ( początkowo dwie szklanki, resztę zostawiamy do podsypywania na stolnicy ) umieszczamy w dużej misce, dodajemy gotowy zaczyn, cukier, olej, jajka i mieszamy do połączenia składników. Stolnicę posypujemy mąką i przekładamy ciasto, następnie dokładnie wyrabiamy przez 5 minut, aż ciasto będzie delikatne i pulchne. Czystą miskę smarujemy odrobiną oleju i przekładamy ciasto do wyrastania na 0,5-1 godziny, pod przykryciem.
W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki na kruszonkę siekamy, następnie rozcieramy między palcami i chłodzimy parę minut w lodówce.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, oprószamy lekko mąką. Następnie ciasto dzielimy na 8-10 części. Formujemy kulę lekko spłaszczamy na blaszce, a środek bułeczek dociskamy dnem od szklanki. Każdorazowo dno szklanki oprószamy mąką. Tak przygotowane bułki ponownie odstawiamy do wyrastania na 10-15 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 °C. Maliny układamy na środek bułeczki, posypujemy kruszonką. Drożdżówki pieczemy przez 15-20 minut, aż się zarumienią. Kontrolujemy wierzch bułeczek, w razie potrzeby redukujemy temperaturę, a czas pieczenia nieco wydłużamy. Studzimy na kratce.
Smacznego
Porady
*Szklanka o pojemności 320 ml. Dodałam więcej drożdży niż podane w powyższym przepisie ( ok. 35 g), moje buły mocno wyrosły, aż miejscami popękały, dlatego proponuję zmniejszyć ich ilość do 15-20 g.
Komentarze