Bułki drożdżowe z malinami i kruszonką

4.5 (186 ocen)

  • 2 godz.

Bułki drożdżowe z malinami i kruszonką

  • 2 godz.

Składniki:

  • Zaczyn
    drożdże świeże 20 g
    cukier kryształ 2 łyżki
    mąka pszenna 2 łyżki
    ciepłe mleko 3,2 % 1 szklanka

    Ciasto właściwe
    gotowy zaczyn
    mąka pszenna 2 i 1/2 szklanki
    olej rzepakowy lub roztopione masło 60 ml
    żółtko z 1 jajka
    jajko 1
    cukier kryształ 2 łyżki
    maliny
    kruszonka:
    zimne masło 2 duże łyżki , mąka 2 kopiaste łyżki, cukier puder 4 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Bułki drożdżowe z malinami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Mleko podgrzewamy do letniej temperatury, przelewamy do wysokiej miski. Drożdże kruszymy i dodajemy z cukrem i mąką do mleka. Wszystkie składniki rozcieramy na gładko i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 15 minut.
    Przesianą mąkę ( początkowo dwie szklanki, resztę zostawiamy do podsypywania na stolnicy ) umieszczamy w dużej misce, dodajemy gotowy zaczyn, cukier, olej, jajka i mieszamy do połączenia składników. Stolnicę posypujemy mąką i przekładamy ciasto, następnie dokładnie wyrabiamy przez 5 minut, aż ciasto będzie delikatne i pulchne. Czystą miskę smarujemy odrobiną oleju i przekładamy ciasto do wyrastania na 0,5-1 godziny, pod przykryciem.
    W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki na kruszonkę siekamy, następnie rozcieramy między palcami i chłodzimy parę minut w lodówce.
    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, oprószamy lekko mąką. Następnie ciasto dzielimy na 8-10 części. Formujemy kulę lekko spłaszczamy na blaszce, a środek bułeczek dociskamy dnem od szklanki. Każdorazowo dno szklanki oprószamy mąką. Tak przygotowane bułki ponownie odstawiamy do wyrastania na 10-15 minut.
    Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 °C. Maliny układamy na środek bułeczki, posypujemy kruszonką. Drożdżówki pieczemy przez 15-20 minut, aż się zarumienią. Kontrolujemy wierzch bułeczek, w razie potrzeby redukujemy temperaturę, a czas pieczenia nieco wydłużamy. Studzimy na kratce.
    Smacznego

Porady

*Szklanka o pojemności 320 ml. Dodałam więcej drożdży niż podane w powyższym przepisie ( ok. 35 g), moje buły mocno wyrosły, aż miejscami popękały, dlatego proponuję zmniejszyć ich ilość do 15-20 g.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować