Ciasto drożdżowe z borówką i kruszonką

  • wyświetlono: 690 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 1

Drożdżowe wypieki uwielbiam za ich zapach w domu, który wydobywa się w trakcie pieczenia. Teraz mamy sporo sezonowych owoców więc można je piec nawet codziennie. Bo jak wiadomo drożdżowe wypieki najlepsze są w tym samym dniu.

alaaa

Składniki

Ciasto drożdżowe:
300 g mąki pszennej
2 jajka
2 łyżki cukru z wanilią
50 g cukru
70 ml mleka
20 g drożdży świeżych
60 g masła
szczypta soli himalajskiej
1,5 szkl borówki amerykańskiej
Kruszonka:
100 g mąki pszennej
50 g cukru
50 g zimnego masła
Lukier:
3-4 łyżki soku z limonki
4-5 łyżek cukru pudru

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto drożdżowe z borówką i kruszonką

  • 1. Mleko lekko podgrzać wsypać 0,5 łyżeczki cukru dodać pokruszone drożdże i rozmieszać. Odłożyć w ciepłe miejsce by drożdże zaczęły pracować i zrobił się zaczyn.
    Mąkę przesiać do misy miksera dodać cukier, cukier z wanilią, wbić jajka i wlać zaczyn drożdżowy. Miksować na wolnych obrotach z końcówką do ciast drożdżowych (hak). Po krótkim miksowaniu wlać rozpuszczone letnie masło i miksować aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Jeśli będziecie wyrabiać ręką ciasto może być trochę klejące ale nie dosypujemy mąki. Ciasto oprószyć lekko mąką, przykryć bawełnianą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować i wysypać mąką. Rozłożyć równomiernie ciasto i na wierzchu rozsypać umyte, suche borówki i lekko wcisnąć w ciasto. Odłożyć na 10-15 minut do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie zagnieść mąkę, cukier i zimne masło na kruszonkę, rozsypać na wierzchu i piec w 180 stopniach około 30 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, po 30 minutach zdjąć obręcz. Do soku z limonki dosypywać cukier puder i ucierać do momenty aż uzyskamy średnio lejący lukier. Zbyt lejący rozleje się po cieście. Zimne ciasto polać lukrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciesezonowe_przysmakidrożdżoweborówki

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Dodane przez: kasiac

Ciasto drożdżowe z kruszonką

W tej drożdżówce jest bardzo dużo...

Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką

Dodane przez: Skotka

Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką

To moje ulubione ciasto z dzieciństwa,...

Ciasto drożdżowe z morelami i kruszonką

Dodane przez: anemon

Ciasto drożdżowe z morelami i kruszonką

Bardzo lubię piec drożdżowe ciasta,...

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Dodane przez: anamarisworld

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i...

Ciasto drożdżowe z serem, jagodami i kruszonką

Dodane przez: joanna30

Ciasto drożdżowe z serem, jagodami i kruszonką

Cudownie pachnące, puszyste ciasto...

ciasto z borówkami na maślance

Dodane przez: katrinaM24

ciasto z borówkami na maślance z kruszonką

bardzo delikatne i smaczne ciasto....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE