Proste ciasto drożdżowe, bez wyrabiania, wystarczy wszystkie
składniki wymieszać łyżką. Struktura ciasta jest delikatna i trochę
przypomina ciasto ucierane. Jest przepyszne z owocami, ricottą i słodką
kruszonką na wierzchu.
45 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
300 g ricotty
1 budyń waniliowy
2 łyżki cukru
CIASTO DROŻDŻOWE:
50 g drożdży świeżych
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
2 jajka
1/2 szklanki oleju rzepakowego
2 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
250 g borówki amerykańskiej
KRUSZONKA:
1/4 szklanki mąki pszennej
50 g masła
1/4 szklanki cukru
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania z borówką i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ricottę rozetrzeć z proszkiem budyniowym i cukrem. Odstawić.
Przygotować kruszonkę rozcierając w palcach miękkie masło z cukrem i
mąką. Wstawić do lodówki.
Drożdże rozkruszyć w palcach do dużej miski. Wsypać cukier, wlać
mleko, olej, wbijać jajka.
2.Na końcu do miski wsypać mąkę z solą. W takiej postaci, nie mieszając przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Po tym czasie drewnianą łyżką wymieszać ciasto, tylko do połączenia
się wszystkich składników. Ciasta nie wyrabiamy.
3.Wyłożyć do natłuszczonej formy o wymiarach 21 x 30 cm. Łyżką
kłaść punktowo ricottę i rozłożyć borówkę amerykańską. Wierzch
posypać schłodzoną kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do
180*C i piec przez około 40 minut. Smacznego :)
Komentarze