Ciasto drożdżowe bez wyrabiania z borówką i serem

4.48 (198 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Proste ciasto drożdżowe, bez wyrabiania, wystarczy wszystkie
składniki wymieszać łyżką. Struktura ciasta jest delikatna i trochę
przypomina ciasto ucierane. Jest przepyszne z owocami, ricottą i słodką
kruszonką na wierzchu.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g ricotty
    1 budyń waniliowy
    2 łyżki cukru

    CIASTO DROŻDŻOWE:

    50 g drożdży świeżych
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki mleka
    2 jajka
    1/2 szklanki oleju rzepakowego
    2 szklanki mąki pszennej
    szczypta soli
    250 g borówki amerykańskiej

    KRUSZONKA:

    1/4 szklanki mąki pszennej
    50 g masła
    1/4 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

4.48 (198 ocen)

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania z borówką i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mokre składniki 1. Ricottę rozetrzeć z proszkiem budyniowym i cukrem. Odstawić.
    Przygotować kruszonkę rozcierając w palcach miękkie masło z cukrem i
    mąką. Wstawić do lodówki.

    Drożdże rozkruszyć w palcach do dużej miski. Wsypać cukier, wlać
    mleko, olej, wbijać jajka.
  • mąka 2. Na końcu do miski wsypać mąkę z solą. W takiej postaci, nie mieszając przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Po tym czasie drewnianą łyżką wymieszać ciasto, tylko do połączenia
    się wszystkich składników. Ciasta nie wyrabiamy.
  • borówki i ser na cieście 3. Wyłożyć do natłuszczonej formy o wymiarach 21 x 30 cm. Łyżką
    kłaść punktowo ricottę i rozłożyć borówkę amerykańską. Wierzch
    posypać schłodzoną kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do
    180*C i piec przez około 40 minut. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Drożdże Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować