Drożdżowe ślimaczki w dwóch odsłonach

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Z podanych składników ciasta, wychodzi dość spora porcja, dlatego też jeśli chodzi o nadzienie to można trochę poeksperymentować :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki:
    1/2 litra mleka
    50 g drożdży
    3 łyżki cukru
    1 łyżeczka soli
    5 żółtek
    100 g masła
    mąka (ile zabierze ciasto)

    Nadzienie serowe:
    250 g twarogu
    garść rodzynek
    1 jajko
    3 łyżki cukru

    + gotowa masa makowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Rolada Desery Roladki

Drożdżowe ślimaczki w dwóch odsłonach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W małej misce lub większym kubeczku przygotuj zaczyn. W tym celu dokładnie wymieszaj podgrzane mleko, drożdże, cukier oraz ok 5-6 łyżek mąki. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok 10 min.

    Do dużej miski przesiej sporą ilość mąki, następnie dodaj pokrojone masło, ubite żółtka, sól oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrób gładkie ciasto, w razie czego podsypuj mąką aż do momentu kiedy zacznie odchodzić od ręki. Gotowe przykryj i znów odstaw w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
  • 2. Rodzynki przełóż do szklanki i zalej ciepłą wodą. Twaróg przełóż do miski i delikatnie rozetrzyj mikserem, następnie dodaj cukier oraz jajko i jeszcze przez chwilę miksuj. Na koniec dorzuć odsączone z wody rodzynki.
  • 3. Wyrośnięte ciasto porcjami wałkuj w prostokąt na grubość ok 1-1,5 cm. Nałóż nadzienie i zwijaj jak roladę. Następnie podziel na ok 2,5 cm kawałki. Każdy delikatnie spłaszcz, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj białkiem zmieszanym z odrobiną mleka. Kiedy ślimaczki podrosną upiecz je w nagrzanym piekarniku w temp 200C przez ok 20-30 min aż będą rumiane.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mak Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować