Drożdżowe ślimaczki w dwóch odsłonach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W małej misce lub większym kubeczku przygotuj zaczyn. W tym celu dokładnie wymieszaj podgrzane mleko, drożdże, cukier oraz ok 5-6 łyżek mąki. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok 10 min.
Do dużej miski przesiej sporą ilość mąki, następnie dodaj pokrojone masło, ubite żółtka, sól oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrób gładkie ciasto, w razie czego podsypuj mąką aż do momentu kiedy zacznie odchodzić od ręki. Gotowe przykryj i znów odstaw w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
2.Rodzynki przełóż do szklanki i zalej ciepłą wodą. Twaróg przełóż do miski i delikatnie rozetrzyj mikserem, następnie dodaj cukier oraz jajko i jeszcze przez chwilę miksuj. Na koniec dorzuć odsączone z wody rodzynki.
3.Wyrośnięte ciasto porcjami wałkuj w prostokąt na grubość ok 1-1,5 cm. Nałóż nadzienie i zwijaj jak roladę. Następnie podziel na ok 2,5 cm kawałki. Każdy delikatnie spłaszcz, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj białkiem zmieszanym z odrobiną mleka. Kiedy ślimaczki podrosną upiecz je w nagrzanym piekarniku w temp 200C przez ok 20-30 min aż będą rumiane.
Komentarze