Roladki z jajkiem i serem

4.5 (148 ocen)

Bardzo lubię smak gotowanego jajka z pietruszką w mięsie

Składniki:

  • 1 podwójny duży filet z kurczaka
    4 ugotowane jajka
    150g żółtego sera w kostce
    pęczek pietruszki
    przyprawy

    Panierka:
    2 jajka
    bułka tarta
    mąka


    słoik groszku z marchewką
    ziemniaki

Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Roladki z jajkiem i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • filet 1. Fileta przetnij na 3 plastry i delikatnie rozbij .
    przypraw każdy kawałek mięsa.
  • farsz 2. Farsz:
    Jajka ugotuj, ostudź i posiekaj na drobne kawałeczki. Do jajek dodaj posiekaną pietruszkę, starty ser. Następnie dopraw solą i pieprzem.
  • filety z nadzieniem 3. Na każdy kawałek fileta połóż farsz.
  • zwijamy filety 4. Tak przygotowany filet zawiń zaczynając od jednych boków,a następnie kolejne boki mocno dociskając aby były zwięzłe i nie wychodził farsz.
  • zwijamy 5. Tak przygotowany dewolaj połóż na folię i zwiń w rulon jak cukierka.
    Przeciągnij go kulając po blacie aby był z każdej stromy równiutki.
  • dewolaje 6. Tak przygotowane dewolaje najlepiej jest schłodzić chociaż godzinkę przed panierowaniem, ponieważ uzyskają ładny kształt.
  • panierka 7. Dewolaja obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej.
  • smażymy 8. Kładziemy na delikatnie rozgrzany olej.
  • smażymy 9. Smażymy na małym ogniu ponieważ dewolaj jest duży potrzebuje dłuższego czasu smażenia niż zwykły kotlet. Można przykryć pokrywką wtedy szybciej dojdzie mięso w środku.
  • gotowy dewolaj 10. gotowe.

Porady

kotlety można robić z dowolnym farszem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.46 (188 ocen)

Opublikowany w Magazynie
roladki

To może cię zainteresować