Konfitury truskawkowe w dwóch odsłonach

0 (0 ocen)

smak truskawek zamknięty w słoiczkach, tak aby można się było nimi rozkoszować w chłodne zimowe wieczory

Składniki:

  • Wersja nr 1 - konfitury truskawkowe

    1 koszyk truskawek (około 2 kg)
    szklanka cukru
    szklanka cukru żelującego



    Wersja nr 2 - konfitury truskawkowa z kiwi

    1 koszyk truskawek (około 2 kg)
    szklanka cukru
    szklanka cukru żelującego
    6 kiwi
    sok z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Konfitury

Konfitury truskawkowe w dwóch odsłonach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1ynb419 1. Wersja nr 1 - konfitury truskawkowe


    1. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i przekrawamy na mniejsze cząstki. Zasypujemy je szklanką cukru i odstawiamy na noc do lodówki.

    2. Następnego dnia zagotowujemy truskawki na wolnym ogniu. Po zagotowaniu dodajemy szklankę cukru żelującego i dalej gotujemy aż do zgęstnienia soku.

    3. Następnie przelewamy gorącą konfiturę do słoiczków, i odwracamy je do góry dnem - pozostawiając je w ten sposób do ostygnięcia
  • image-1hbsk81 2. Wersja nr 2 - konfitury truskawkowa z kiwi


    Powtarzamy krok 1 i 2 z przepisu powyżej. Po dodaniu cukru żelującego i zgęstnieniu soku dodajemy obrane i pokrojone w półplasterki kiwi, pokropione sokiem z cytryny. Następnie przelewamy gorące konfitury do słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem - pozostawiając do ostygnięcia
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować