Konfitury truskawkowe w dwóch odsłonach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Wersja nr 1 - konfitury truskawkowe
1. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i przekrawamy na mniejsze cząstki. Zasypujemy je szklanką cukru i odstawiamy na noc do lodówki.
2. Następnego dnia zagotowujemy truskawki na wolnym ogniu. Po zagotowaniu dodajemy szklankę cukru żelującego i dalej gotujemy aż do zgęstnienia soku.
3. Następnie przelewamy gorącą konfiturę do słoiczków, i odwracamy je do góry dnem - pozostawiając je w ten sposób do ostygnięcia
2. Wersja nr 2 - konfitury truskawkowa z kiwi
Powtarzamy krok 1 i 2 z przepisu powyżej. Po dodaniu cukru żelującego i zgęstnieniu soku dodajemy obrane i pokrojone w półplasterki kiwi, pokropione sokiem z cytryny. Następnie przelewamy gorące konfitury do słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem - pozostawiając do ostygnięcia
Komentarze