Kolejne rabarbarowe szaleństwo ! Tym razem uwięziłam rabarbar w pysznych drożdżowych sakiewkach, związanych łykiem rabarbarowym, mocno trzyma i ładnie wygląda :)
Drożdżowe sakiewki z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozkruszamy i rozrabiamy z letnim mlekiem , 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki . Mieszamy i odstawiamy by ruszyły .
Jajka i żółtko ubijamy z resztą cukru na białą i puszystą masę . Do ubitych jajek wlewamy wyrośnięte drożdże i dodajemy mąkę . Mieszamy łyżką a następnie wyrabiamy rękoma . Pod koniec wyrabiania dodajemy ciepły tłuszcz i ponownie wyrabiamy , aż ciasto przestanie się błyszczeć . Nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce by ciasto urosło ( ok. 1,5 godz. )
W tym czasie przygotowujemy rabarbarowe nadzienie . Rabarbar myjemy , obieramy ( łyk nie wyrzucamy ! ) i kroimy w drobną kostkę . W garnku roztapiamy masło i wrzucamy rabarbar , dodajemy cukier i podsmażamy . Po kilku minutach , cały czas mieszając rabarbar jest miękki i ma dużo soku , by go wykorzystać zagęszczamy całość mąką rozrobioną w zimnej wodzie . Zagotowujemy i odstawiamy powstały kisiel do wystudzenia .
Gdy ciasto podwoi swoją objętość , odrywamy po kawałku wielkości pięści i wałkujemy na placek o grubości 0,5 cm . Przy pomocy szklanki wycinamy kółka . Każde kółko wałkujemy na cienki placek w miarę okrągły . Na środku układamy masę rabarbarową , ciasto składamy do środka w sakiewkę i związujemy zostawionymi łykami z rabarbaru . Każdą sakiewkę układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut .
Piekarnik nagrzewamy do 160ºC . Przed włożeniem do pieca smarujemy sakiewki roztrzepanym białkiem . Pieczemy ok. 20 minut aż będą złotego koloru .
Komentarze