Drożdżowe sakiewki z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Kolejne rabarbarowe szaleństwo ! Tym razem uwięziłam rabarbar w pysznych drożdżowych sakiewkach, związanych łykiem rabarbarowym, mocno trzyma i ładnie wygląda :)

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 50g świeżych drożdży
    1 żółtko + 2 jajka
    1 szklanka mleka
    0,5 szklanki cukru
    550g mąki pszennej + do podsypania
    50g masła ( roztopionego i przestudzonego )

    Dodatkowo :

    0,5 kg rabarbaru
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka masła
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki zimnej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe

Drożdżowe sakiewki z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • drożdżówki 1. Drożdże rozkruszamy i rozrabiamy z letnim mlekiem , 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki . Mieszamy i odstawiamy by ruszyły .

    Jajka i żółtko ubijamy z resztą cukru na białą i puszystą masę . Do ubitych jajek wlewamy wyrośnięte drożdże i dodajemy mąkę . Mieszamy łyżką a następnie wyrabiamy rękoma . Pod koniec wyrabiania dodajemy ciepły tłuszcz i ponownie wyrabiamy , aż ciasto przestanie się błyszczeć . Nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce by ciasto urosło ( ok. 1,5 godz. )

    W tym czasie przygotowujemy rabarbarowe nadzienie . Rabarbar myjemy , obieramy ( łyk nie wyrzucamy ! ) i kroimy w drobną kostkę . W garnku roztapiamy masło i wrzucamy rabarbar , dodajemy cukier i podsmażamy . Po kilku minutach , cały czas mieszając rabarbar jest miękki i ma dużo soku , by go wykorzystać zagęszczamy całość mąką rozrobioną w zimnej wodzie . Zagotowujemy i odstawiamy powstały kisiel do wystudzenia .

    Gdy ciasto podwoi swoją objętość , odrywamy po kawałku wielkości pięści i wałkujemy na placek o grubości 0,5 cm . Przy pomocy szklanki wycinamy kółka . Każde kółko wałkujemy na cienki placek w miarę okrągły . Na środku układamy masę rabarbarową , ciasto składamy do środka w sakiewkę i związujemy zostawionymi łykami z rabarbaru . Każdą sakiewkę układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut .

    Piekarnik nagrzewamy do 160ºC . Przed włożeniem do pieca smarujemy sakiewki roztrzepanym białkiem . Pieczemy ok. 20 minut aż będą złotego koloru .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować