Ciasto drożdżowe na żółtkach z rabarbarem

  • wyświetlono: 833 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Maj to znak, że już czas na ciasto drożdżowe z rabarbarem. W Wielkopolsce to już tradycja, aby na 1 maja mieć ciasto drożdżowe z rabarbarem. A ja najbardziej uwielbiam właśnie drożdżówkę z rabarbarem i czasami ze śliwkami. To ciast zaskoczyło mnie swoją wilgotnością na drugi dzień, a to plusuje w ciastach drożdżowych, bo często są suche.

Marta Ryżek-Kalkowska
  • 26 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto drożdżowe:
4 szklanki mąki pszennej,
0,5 szklanki cukru,
100 g masła 82%,
cukier waniliowy lub łyżka ekstraktu z wanilii.

Zaczyn jajeczny:
4 żółtka
1 łyżka cukru
50 g drożdży
1 i 3/4 szklanki mleka.
+10 obranych łodyg rabarbaru.

Kruszonka:
5 kopiastych łyżek mąki pszennej,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
100 g masła 82%,
cukier waniliowy,
0,5 szklanki cukru pudru.

Forma: 25/36cm.

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto drożdżowe na żółtkach z rabarbarem

  • zaczyn jajeczny1. Mleko lekko podgrzej, dodaj drożdże , cukier , żółtka oraz łyżkę mąki. Wszystko wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia.
  • CIASTO drożdżowe2. Do miski wsyp przesianą mąkę, cukier, cukier waniliowy lub wanilię.
  • CIASTO drożdżowe3. Następnie dodaj wyrośnięty zaczyn jajeczny i wymieszaj na jednolitą masę przez 5 minut.
  • CIASTO drożdżowe4. Masło rozpuszczamy i lekko studzimy. Dodajemy do wyrobionego ciasta i dalej wyrabiamy przez 10 minut.
  • CIASTO drożdżowe5. Dobrze wyrobione ciasto pozostaw do wyrośnięcia pod przykryciem na 40 minut.
  • CIASTO drożdżowe6. Gdy ciasto podwoi swoją objętość jest gotowe do wyłożeni na blachę.
  • CIASTO drożdżowe7. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto przełóż do blaszki, rabarbar umyj, obierz ze skórki . Następnie kroimy na mniejsze kawałki i tak pokrojony rabarbar układamy na ciasto.
  • kruszonka8. Kruszonka: wsyp do naczynia mąkę, zimne masło posiekaj na mniejsze kawałki , dodaj cukier oraz cukier waniliowy. Całość delikatnie rozkruszaj w palcach ,aż do momentu połączenia składników w kruszonkę.
  • CIASTO drożdżowe9. Gotową kruszonkę wyłóż na ciasto z rabarbarem.
  • CIASTO drożdżowe10. Pieczemy w 180 stopniach przez 40-45 minut. Po wystudzeniu ciasto najlepiej polukrować.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Deserciasto drożdżowedrożdżeRabarbarkruszonkaciasto drożdżowe z rabarbaremsezon na rabarbardrożdżłówka
 

Komentarze

Podobne przepisy

CIASTO drożdżowe

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Maj to znak,że już czas na ciasto...

Ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem

Dodane przez: joanna1974

Ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem

Ciasto drożdżowe z truskawkami...

Pyszne ciasto z rabarbarem

Dodane przez: Kaki

ciasto z rabarbarem na herbatnikach

Idealne połączenie słodkiej masy...

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Dodane przez: bogusia82

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Doskonałe ciasto z dużą ilością...

drożdżówka z rabarbarem i kruszonką

Dodane przez: capri

ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Perełka wśród wiosennych smaków,...

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Dodane przez: Gregorhspeed

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Ciasto drożdżowe zawsze smaczne...