Pyszne, kruche sakiewki z dużą ilością nadzienia rabarbarowego. Robi się je łatwo i dość szybko. Rabarbar jest dość słodki, a dzięki dodaniu bułki tartej, nie pływa we własnym soku.
30 min
Składniki:
Nadzienie rabarbarowe:
ok. 200 g rabarbaru (2 średniej wielkości łodygi)
2 czubate łyżki cukru
2 zaokrąglone łyżki bułki tartej
Przepis na 8 sztuk dużych sakiewek:
250 g mąki pszennej
125 g zimnego masła
1 czubata łyżka cukru
1 jajko
40 ml zimnej wody
Sakiewki z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Nadzienie rabarbarowe:
Rabarbar obrać, pokroić w ok. 2-3 mm plasterki. Do pokrajanego rabarbaru wsypać cukier i bułkę tartą, wymieszać.
2. Przepis na 8 sztuk dużych sakiewek:
Do miski wsypać mąkę, dodać masło, posiekać nożem. Dodać cukier, jajko i wodę, wyrobić na jednolite ciasto. Podzielić na 8 części. Każdą z nich uformować na kształt okrągłej bułeczki. Rozwałkować na koło o średnicy ok. 14 cm. Na środek wyłożyć ok. 1 czubatą łyżkę nadzienia rabarbarowego. Brzeg ciasta zawijać ku górze i formować ok. 2-3 cm zakładki zlepiając je ze sobą (patrz zdjęcie instruktażowe). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec ok. 20-22 minut. Ostudzone posypać cukrem pudrem.
Komentarze