Drożdżowe racuchy z gruszkami i nutą cytryny

4.92 (13 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób

Doskonałe na śniadanie, podwieczorek, a nawet obiad na słodko. Można je podawać oprószone cukrem pudrem.

  • 15 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • • ok.350ml ciepłego mleka (nie gorącego),
    • 20 g świeżych drożdży,
    • 20g cukru ze skórka cytrynową,
    • 1 jajko,
    • szczypta soli
    • ok.170g mąki orkiszowej tortowej,
    • 2 gruszki,
    •1-2 łyżeczki soku z cytryny (opcjonalnie)
    • olej do smażenia.
Wystaw ocenę:

4.92 (13 ocen)

Zobacz również:

Racuchy

Drożdżowe racuchy z gruszkami i nutą cytryny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże oraz cukier. Następnie dodaję jajko oraz sól i mieszam. Stopniowo dodaję mąkę. Dokładnie mieszam ciasto, aby nie było grudek. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.
    Gruszki obieram, kroję w grubsze plasterki, skrapiam sokiem z cytryny i dodaje do ciasta. Na patelni rozgrzewam olej i wykładam ciasto na tworząc placuszki. Smażę na rumiano z dwóch stron. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować