Paluchy drożdżowe z serem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Przepyszna i łatwa w wykonniu przekaska

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    -300g mąki
    -22g drożdży
    -30g cukru
    -150 letniego mleka
    -2 żółtka
    -40g miękkiego masła
    -szczypta soli

    Masa serowa:
    -270g twarogu
    -100 cukru pudru
    -1 łyżka masła
    -1 jajko
    -2 żółtka
    -2 łyżki śmietany 18%
    -skórka otarta z 1 cytryny
    -sok z cytryny do smaku

    -cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Paluchy drożdżowe z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże mieszamy z cukrem oraz letnim mlekiem, dodajemy około 6 łyżek mąki, mieszamy i zostawiamy do podrosnie ci na około 15 minut. Gdy rozczyn urośnie dodajemy go do reszty mąki.
    Dodajemy żółtka, masło oraz sól i wyrabiamy na gładkie elastyczne ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
    W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Należy sparzyć cytrynę i wyszorować. Ser mielimy lub ucieszy widelcem. Dodajemy do niego cukier puder, masło, jajko oraz żółtka i ucieszy na gładką masę. Następnie dodajemy otartą skórkę, sok z cytryny oraz smietanę.
    Wyrośnięte ciasto wałkujemy na kształt prostokąta na około 5mm grubości. Na połowie ciasta rozsmarowujemy masę serową i przykrywamy druga połowa ciasta lekko przyciskając. Tnie my na paski około 2 cm szerokości. Pasy skręcamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 10 minut i smarujemy białkiem jaj, które nam zostały. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170c i pieczemy przez 20 minut. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować