Paluchy drożdżowe z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże mieszamy z cukrem oraz letnim mlekiem, dodajemy około 6 łyżek mąki, mieszamy i zostawiamy do podrosnie ci na około 15 minut. Gdy rozczyn urośnie dodajemy go do reszty mąki.
Dodajemy żółtka, masło oraz sól i wyrabiamy na gładkie elastyczne ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Należy sparzyć cytrynę i wyszorować. Ser mielimy lub ucieszy widelcem. Dodajemy do niego cukier puder, masło, jajko oraz żółtka i ucieszy na gładką masę. Następnie dodajemy otartą skórkę, sok z cytryny oraz smietanę.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na kształt prostokąta na około 5mm grubości. Na połowie ciasta rozsmarowujemy masę serową i przykrywamy druga połowa ciasta lekko przyciskając. Tnie my na paski około 2 cm szerokości. Pasy skręcamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 10 minut i smarujemy białkiem jaj, które nam zostały. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170c i pieczemy przez 20 minut. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze